Home » I to je BiH: Birača koliko i stanovnika!

I to je BiH: Birača koliko i stanovnika!

Centralna izborna komisija objavila je birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2. oktobra. Ono što je neobično je činjenica da je birača skoro onoliko koliko i građana u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima sa kojima je u javnost izašla Centralna izborna komisija, više od 3 miliona 250 hiljada stanovnika može glasati na lokalnim izborima 2. oktobra. Ipak, u BiH ima oko 3,5 miliona stanovnika. Znači da skoro svi mogu glasati, jer je razlika između stanovnika i birača u oko samo četvrt miliona.

Ali, to ustvari nema mnogo smisla. Maloljetnika u BiH prema posljednjem popisu ima 2,5 puta više od ove razlike. Kako god da se računa, birača je previše.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmed Šantić ranije je pojasnio: “Centralna izborna komisija jeste odgovorna za spisak, ali uz druge institucije, matične urede, ministarstva unutarnjih poslova ili Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka”.

Zbog godišnjih odmora tamo nismo mogli dobiti izjavu, a ni iz Centralne izborne komisije ne žele se oglašavati prije naredne sedmice. Član CIK-a Branko Petrić dodao je ranije i da ima opština u kojima je više birača nego stanovnika. Navodno, 70.000 novih u odnosu na birački spisak prije opštih izbora 2014.

Evo šta po tom pitanju kažu u Kolaciji za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

“To može biti razlika – da se ne vode podaci o licima koji su izgubili određeni status, ili su umrli, ili su izgubili državljanstvo ili su se odrekli državljanstva BiH i kada se uporede ti podaci, onda ćemo vidjeti da to nisu drastični podaci. Sigurno da treba nešto uraditi u institucijama države koje su obavezne da vode civilni registar, te da li druge institucije rade svoj po posao u skladu sa zakonom”, kazao je Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Iz Centralne izborne komisije najavili su da će uraditi analizu koju će dostaviti i PS BiH. No, do izbora je ostalo 2 mjeseca i nekoliko dana.

 

N1info