Home » IGK pisao von der Leyen: Grlić Radman opisivanjem Željka Komšića zagovara nacističku ideologiju u EU

IGK pisao von der Leyen: Grlić Radman opisivanjem Željka Komšića zagovara nacističku ideologiju u EU

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od Ursule von der Leyen da osudi i sankcioniše pojavu nacističke ideologije koja se očitovala kroz napad ministra vanjskih i europskih poslova Grlić Radmana na predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovana predsjednice von der Leyen,

U svojoj presudi donesenoj 29. augusta 2023. godine, Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio je da ustavno uključivanje teritorijalnih i etničkih ograničenja u Bosni i Hercegovini predstavlja oblik diskriminacije. ECHR je istakao da političko predstavljanje ne smije biti podređeno ili dominirano etničkim faktorima. U osnovi, ECHR je presudio da ustav Bosne krši ljudska prava.

Trenutno, Jevreji, Romi, Sinti i druge manjine tretiraju se kao građani drugog reda i zabranjeno im je izvršavanje političkih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 20. septembra 2023. godine, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a, osuđujući postojeće diskriminatorne prakse u Bosni i Hercegovini. Argumentirao je da prioritet etničkog predstavljanja u vladi podsjeća na totalitarizam. Gospodin Željko Komšić zagovara provedbu ECHR-ove presude u Bosni i Hercegovini s ciljem okončanja diskriminacije koja je proizvod Bosanskog Genocida.

Gospodin Željko Komšić bio je izložen žestokom verbalnom napadu od strane Radmana Grlića, ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ovaj napad karakterizirao se ne samo totalitarnim i diskriminatornim tonovima, već i upotrebom jezika koji podsjeća na nacističku eru – razdoblje obilježeno izrazitom okrutnošću, mržnjom i nasiljem.

Tijekom tog razdoblja, nacisti su Jevreje opisivali kao štetočine, uzurpatore i parazite, svodeći ih na građane drugog reda. Važno je napomenuti da gospodin Željko Komšić zagovara okončanje statusa građana drugog reda za Jevreje u Bosni.

Gospodin Radman Grlić ne samo da podržava diskriminatorni sustav koji Jevreje svrstava u građane drugog reda, već koristi iste pogrdne izraze koje su nacisti koristili za opisivanje gospodina Željka Komšića: uzurpator, štetočina i parazit.

Ovaj incident predstavlja jasan primjer obnove nacističke ideologije unutar EU.

Pišemo vam i kao predsjednici Europske komisije i kao njemačkoj državljanki. Nadamo se da ćete svijetu pokazati da se Europa zaista denacificirala nakon Drugog svjetskog rata. Snažno vas molimo da osudite i sankcionirate obnovu nacističke ideologije u EU poduzimanjem odgovarajućih mjera protiv gospodina Radmana Grlića koji potpiruju mržnju”, navodi se u pismu.