Home » Inflacija pojela radničke plate, a i “državni posao” sve manje atraktivan

Inflacija pojela radničke plate, a i “državni posao” sve manje atraktivan

Inflacija je pojela radničke plate, žale se uoči prvog maja predstavnici sindikata širom BIH. Zbog niskih primanja i pada prava, odliv radne snage je dramatičan. Bilježe ga i u javnoj upravi, zdravstvu, pravosuđu. Hoće li nezadovoljni Prvog maja solidarno na proteste, ili tek praznični piknik?

S tanjirom sindikalnog graha u ruci… ili sa pištaljkama i transparentima; Sindikati ne otkrivaju kako, ali otkrivaju da hoće tradicionalno obilježiti Prvi maj, međunarodni praznik rada. Razloga za nezadovoljstvo je mnogo. Plate u obrazovanju RS od 1300 KM tek su polovina potrošačke korpe koja je premašila 2600 KM, navode. Radnici u pravosuđu koji su na štrajk stavili moratorij i dalje čekaju svoja prava na regres, topli obrok i naknadu po osnovu staža.

“I radnici u pravosuđu dijele sudbinu svih ostalih. Plate su male, loše. Ljudi odlaze iz pravosudnih institucija. U zadnje 4 godine hljeb je proskupio 63%, brašno 50%, meso 50, jaja 64 %, mlijeko… To su najosnovnije životne namirnice. Da su bogdo i plate toliko skočile svima”, navodi Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS .

Kako nisu, 15 granskih sindikata Prvog maja će na manifestaciono okupljanje u Park Mladen Stojanović. Je li to protest, ili proslava?

“To je manifestaciono okupljanje u Parku Mladen Stojanović, nekako ćemo doći, bićete blagovremeno obaviješteni”, navodi Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja RS.

N1: Dugo radim, oprostite, izraz manifestaciono okupljanje nije uobičajan za Prvi maj, je li to manifestacija kao proslava, ili kao protest?

Gnjatić: Možete zvati kako god hoćete, mi to zovemo obilježavanje Prvog maja.

Jesu li stege toliko snažne da ni sindikat ne smije okupljanje za Prvi maj nazvati protestom, pitaju se mnogi.

“Njihov manifestaciono okupljanje je kao neka pozorišna predstava. Kome da štete kada će Banjaluka biti potpuno prazna. Oni su, kolege iz Saveza sindikata, obesmisili obilježavanje Prvog maja. Mi smo u septembru imali proteste, tada su radnici slušali svoje šefove, išli su da brane granice, svoje šefove, išli na tribine, nisu izašli na ulice kada se raspravljalo i njihovim platama, njihovim pravima”, navodi Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Upravo Marić upozorava na loš standard radnika u upravi. Situacija nije ništa bolja ni u Federaciji Bosne i Hercegovine. “Državni posao” sve je manje atraktivan, jer navode nije adekvatno plaćen. Uoči prvog maja, cilj je:

“Da zaštitimo prava radnika, poboljšamo status svih uposlenika, da kroz odredbe kolektivnog ugovora, izmjene zakona o državnoj službi, izmjene zakona o platama riješimo taj status”, kazao je Samir Kurtović, predsjednik SS državnih službenika FBiH.

U zemlji u kojoj se Prvog maja ide na roštilj, godinama firme bez ijednog radnika zarađuju desetine miliona maraka, -po zakonu. Sve to nijemo posmatraju radnici na minimalcu, ili pak nezaposleni, strpljivo čekajući pravnu državu i društvo jednakopravnosti.

Oni bez strpljenja, pak, pakuju kofere.