Home » Inspektori na području TK izvršili 40 nadzora ugostiteljskih objekata

Inspektori na području TK izvršili 40 nadzora ugostiteljskih objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 27. februara 40 inspekcijskih nadzora na području Tuzle, Lukavca, Živinica, Banovića, Kalesije, Gračanice i Doboj Istoka, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 neprijavljenih radnika i 14 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je osam objekata i izdato 27 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 74.800,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.