Home » Intervju na Radiju Federacije: Šefik Džaferović

Intervju na Radiju Federacije: Šefik Džaferović

Gost ovonedjeljnog izdanja emisije ”Intervju na Radiju Federacije” je član Predsjedništva BiH  Šefik Džaferović.Teme razgovora bile su aktuelne uključujući prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH, uspostavu vlasti na državnom nivou, izbor delegata u Parlament Federacije te pitanja vezana  odnose sa susjednim zemljama.
Jedno od pitanja bilo je i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH koju je usvojio hrvatski Sabor.

”Republika Hrvatska i hrvatski Sabor usvojio je jednu Deklaraciju koja predstavlja primjer eklatantnog miješanja u unutrašnje stvari BiH. Republika Hrvatska i njen Sabor može da uređuje pitanja koja se tiču Republike Hrvatske, ne može uređivati pitanja koja se tiču BiH, ne može davati naloge, uputstva svojim institucijama kako treba uređivati odnose u BiH, mi ćemo to uraditi. Republika Hrvatska ima obavezu po Dejtonskom mirovnom sporazumu da , i  nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma kao ni Republika Srbija, one su potpisnice zajedno sa Republikom BiH, a potpisnice su jer su učestvovale u agresiji na BiH, da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da ne poduzimaju ni jednu radnju i ni jedan korak kojim bi se te vrijednosti dovodile u pitanje. Dakle, to je njihova ključna obaveza”, kazao je gospodin Džaferović.

”Prilikom donošenja odluke CIK BiH mora prije svega poštovati Ustav Federacije BiH jer, je to akt koji uredjuje način formiranja, konstituiranja i fukcioniranja entitetskih  institucija. Izborni zakon je samo prepisivao te odredbe i ne može usvojiti nikakvo drugo rješenje, osim onih koja su propisana Ustavom države i  entiteta. U ovom slučaju pored Ustava BiH mora se poštovati Ustav Federacije BiH .Potpuno je jasno da je popis iz 1991.relevantan iz dva razloga. Ovaj popis se mora koristiti sve dok se ne implementira aneks 7 Dejtonskog sporazuma,a on nije implementiran. Drugo, popis iz 2013. godine je nedostan, on je neodgovarajući za ovu vrstu upotrebe.Popis iz 2013.godine ,za razliku od popisa 1991. nije popis državljana BiH, a državljani imaju pravo na glasanje. To je popis rezidenata koji se trenutno plus,minus godina dana nalaze unutar BiH. Ogroman broj stanovnika koji se nalaze izvan BiH nije popisan. Drugi princip je minimalna zastupljenost. Iz svakog kantona mora biti dato tom odlukom po jedno mjesto, ako je izabran i ako postoji takav, u odgovarajućoj kantonalnoj Skupštini pripadnik iz svakog od konstititutivnih naroda. To su dva principa koja Centralna izborna komisija mora da ispoštuje”, izjavio je za Radio Federacije BiH Šefik Džaferović.

Razgovarala Velida Kulenović

link:
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/259655/intervju-na-fr-sefik-dzaferovic

Federalna.ba