Home » INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana

INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević potpisao je Protokol o saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane. Protokol je potpisala većina općina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Tim je ta lokalna zajednica izrazila spremnost koristiti usluge Instituta i njegovih službi da bi zajedno unaprijedili oblast javnog zdravstva, veterinarskog javnog zdravstva, zaštite bilja, zaštite okoliša i očuvanja zdravlja stanovništva na području lokalne zajednice, ali i cijelog ZDK.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević zadovoljan je zbog susreta sa predstavnicima INZ-a. Informirao ih je, kaže, o stanju Općine Vareš, načinu življenja, perspektivnim projektima, zaštiti prirode, proizvodnji organske hrane, mesa.

– Došli smo do zajedničkog zaključka da suradnja sa takvom institucijom daje ozbiljnost, da mi na području Zeničko-dobojskog kantona moramo raditi u suradnji sa Institutom, ali i u međuopćinskoj suradnji i to u svakom pravcu i prehrane i ponude i zdravlja. To je ispravno “ulaganje” koje će se vratiti kroz zdravlje ljudi, ali i ekonomsku dobit. Zadovoljstvo mi je da ipak razmišljamo u ovoj državi i ovom kantonu, da mnoge stvari moramo raditi zajednički. Bez zajedničkog rada nema uspjeha, a Vareš je spreman za takav rad i mislim da imamo šta ponuditi i da ćemo odgovoriti ovom zadatku, sve na zadovoljstvo građana koji žive na ovom prostoru – rekao je nakon sastanka Marošević.

Iskazana je spremnost obje strane da se aktivira priprema zajedničkog učešća na međunarodnim projektima, kao i u projektima ruralnog razvoja, razvoja turizma i slično s ciljem što uspješnijeg prezentiranja tog turistički zanimljivog kraja.

– I jedna i druga strana saglasne su i obavezale su se da stave sve svoje resurse i kapacitete na raspolaganje da bi uradile što više projekata i pomogli lokalnom stanovništvu na unaprijeđenju lokalne poljoprivredne proizvodnje, plasmanu kvalitetnih prehrambenih proizvoda s lokalnog područja, te njihov plasman na domaćem i međunarodnom tržištu – navodi Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda u okviru INZ-a, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane.