Home » INZ izdao brošuru ‘Smjernica za rad sekcija Prve pomoći’ (FOTO)

INZ izdao brošuru ‘Smjernica za rad sekcija Prve pomoći’ (FOTO)

Potpisivanjem izjave o partnerstvu okončan je jednodnevni stručni skup u okviru programa “Povećanje sigurnosti u školama” u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), tokom kojeg je promovisana i brošura “Smjernica za rad sekcije Prve pomoći” te online platforma za “distance learning” edukaciju.

“Smjernice za rad sekcije Prve pomoći” u školama predstavlja metodološki okvir za pružanje prve podrške odgojno-obrazovnim ustanovama.

U radu skupa sudjelovali su stručnjaci INZ-a, predstavnici škola i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Ureda policije Ministarstva unutrašnjh poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK), kao i Crvenog križa/krsta ZDK.

Spomenuti program je, kako je naveo komesar MUP-a ZDK-a Rusmir Šišić, treći projekt kojeg će policija tog kantona realizirati s INZ-om od 2018. godine.

-Svjesni smo da su djeca jedna vrlo ranjiva grupacija i vrlo su često žrtve raznog nasilja – vršnjačkog, cyber, nasilja u porodici…Tako da smo kroz interaktivni i direktni pristup s tom populacijom, pokušali da im približimo tu problematiku, da prepoznaju sve opasnosti koje ih eventualno mogu snaći i da znaju kako postupiti u takvim situacijama. Policija treba da se na neki način približi toj djeci – da je osjećaju kao nekoga ko će im pružiti svu sigurnost; kao partnera, kao nekoga kome se mogu slobodno obratiti – kazao je komesar Šišić.

Policija će, podvukao je, u potpunosti provesti i ovaj projekt, u kojem će dati svoj doprinos kroz “aspekt sigurnosti djece”.

Ministarstvo obrazovanja, napomenula je pomoćnica ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Bernadeta Galijašević, već dugi niz godina uspješno surađuje s INZ-om.

-Smjernice za sekcije Prve pomoći u svakom slučaju su dobrodošle, jer će ujednačiti pristup rada u svim sekcijama Prve pomoći u svim osnovnim školama ZDK-a. I do sada su sekcije Prve pomoći uspješno radile u svim školama – kazala je Galijašević.

Ističe kako to ministarstvo, kao i za sve druge sekcije, povodom Dana učitelja – 5. oktobra, nagrađuje i nastavnike sekcija Prve pomoći čiji su učenici osvajali nagrade na takmičenjima.

Predsjednik CK ZDK i CK Federacije BiH Marko Sinanović ocijenio je kako su lideri u obučavanju iz Prve pomoći, što se tiče rada s podmladkom i omladinom, a zakonski su ovlašteni da vrše obuku iz Prve pomoći budućih vozača motornih vozila, kao i da njihovi certificirani instruktori imaju zakonske ovlasti da realiziraju i obuku radnika u preduzećima i školama. Međutim, ovo je jedna novina u saradnji s INZ-om i drugim ustanovama i organizacijama.

-Ovo će ujedno pospješiti rad i našim instruktorima dosta olakšati rad, ovo što radimo kroz osnovne i srednje škole, to jest što svake godine organiziramo natjecanje iz Prve pomoći, gdje ogroman broj djece iz sekcija prođe kroz našu obuku – istakao je Sinanović.

CKZDK organizira natjecanja u školama, lokalnim zajednicama, na nivou kantona te FBiH. Program koji će realizirati s partnerima, smatra Sinanović, dodatno će uozbiljiti i pospješiti rad i u onim školama čiji direktori i nastavno osoblje do sada nisu iskazivali veliku zainteresiranost za obuku od strane njihovih instruktora.

Načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica podsjetio je kako ta služba postoji od 2011. godine, od kada aktivno rade na povećanju sigurnosti školske djece po raznim pitanjima.

Najavio je kako će i ovaj program realizirati kroz multidisciplinaran pristup te multisektorsku i multiresornu saradnju.

-Objedinili smo četiri resora – zdravstvo, obrazovanje, humanitarni aspekt i sigurnosni resor. Zapravo je proizašla ideja još prije nekoliko godina, o međusobnoj saradnji i podršci različitih institucija i ustanova – kazao je Hasanica.

Podvukao je kako su INZ, CKZDK te Uprava policije MUP-a ZDK podrška Minisatrstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK u nastojanju da se poveća sigurnost u školama, da svako iz svog domena realizira edukacije iz Prve pomoći te uspostave pozitivne vrijednosti u društvu.

Prvenstveno te vrijednosti treba uspostaviti među djecom u školama, a što doprinosi očuvanju i poboljšanju zdravlja. Služba INZ-a, napominje Hasanica, teoretski i praktično će raditi po školama na edukaciji djece i nastavnog osoblja, a kako bi se dodatno upoznali s postupcima pružanja prve pomoći, pokrenuli su i online platformu.

Nastavnici koji budu sudjelovali u obuci INZ-a na online platformi dobit će i certifikat o uspješno okončanoj obuci te obučenosti da prenose znanja na svoje učenike.