Home » INZ obilježava Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice

INZ obilježava Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice

Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma (European Cervical Cancer Association (ECCA) pokrenula je inicijativu za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice još 2007. godine i od tada se ona obilježava u posljednoj sedmici januara svake godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća.

Karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovnih  ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti.

Simptomi karcinoma grlića maternice mogu biti krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, te bol u genitalnom području.

Rizične grupe osoba su žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16-te godine), brojni seksualni partneri, odnosi sa muškarcem koji ima HPV infekciju, odsustvo normalnog imunog odgovora, dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, te neredovni ginekološki pregledi.

„Zlatni standard“ u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv Humanog papilloma virusa (HPV) za adolescentice.

Redovni pregledi imaju za cilj da promjene na grliću maternice otkriju rano, prije nego što prerastu u karcinom i kada mogu na vrijeme da se otklone. Sve žene, u dobi od 20-te godine, odnosno od trenutka stupanja u seksualne odnose treba da idu na redovne preglede. Ispočetka, pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna PAPA testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

  Opći izbori 2022: Pogledajte konačne liste sa imenima kandidata svih stranaka za Skupštinu ZDK

Veoma bitno je da znate: svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice, smrtnost od raka grlića maternice je pedeset posto, ali najbitnije rak grlića maternice može se otkriti na vrijeme.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u sklopu svojih aktivnosti, a s ciljem obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice, i ove godine organizuje akciju i kampanju na temu edukacije i prevencije karcinoma grlića maternice – IZABERI ŽIVOT – POBIJEDI STID – URADI PAPA TEST.

Cilj ovih aktivnosti je da se još jednom apeluje na žensku populaciju da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, te u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i uraditi kontrolni ginekološki pregled sa PAPA testom.

Prva javna osoba iz regiona, koja je vrlo rado i bez razmišljanja prihvatila poziv Instituta da podrži akciju jeste regionalna pop zvijezda Jelena Tomašević.

U narednom periodu Institut će pozvati, uključiti i animirati još niz poznatih i javnih ličnosti BiH i regiona u ovu akciju, a sve vas do kojih dođe ova poruka pozivamo da najozbiljnije prihvatite ovu poruku, te poslušate savjete stručnjaka.

Ne zaboravite – Izaberite život, pobijedite stid, uradite PAPA test.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica