Home » INZ: Stručna predavanja za poljoprivrednike u Visokom

INZ: Stručna predavanja za poljoprivrednike u Visokom

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je proteklih dana bio partner Izložbeno-prodajnog sajma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom”.

Na sajmu, na kojem se predstavilo oko 90 izlagača iz 25 gradova širom BiH, dio aktivnosti je posvećen edukacijama i radionicama, pa je INZ prihvatio poziv organizatora da, kao prateći program, priredi tematske radionice – skupove za poljoprivredne proizvođače i zainteresirane građane.

Tako je rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u INZ Kasim Velić priredio i održao interaktivno predavanje “Pravila upotrebe pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava”.

 Edukaciju “Uvođenje standarda u proizvodnji mlijeka-HACCP” priredili su stručnjaci INZ-a Benijamir Haurdić i Benjamin Čaušević, koji je bio i prezenter i moderator skupa kojem su prisustvovali, uz ostale zainteresirane, članovi visočkog udruženja mljekara.

Održana je i Radionica “Kontrola mlijeka i higijenskih uslova kod malih prerađivača i proizvođača mlijeka”, a predavači su bili stručnjaci sarajevskog “Milkprocesinga”.

  Skupština odobrila kredit za škole te usvojila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

 Tokom zanimljivih predavanja obje večeri sajma poljoprivredni proizvođači su imali priliku da “razbiju iluzije” da im je za uvođenje tehnologija i sistema upravljanja kvalitetom, kao što je HACCP potrebna “vojska zaposlenika”, i to na primjerima gdje nakon što se procesi “poslože” po pravilima struke i utvrđenim procedurama.

Ranije ove godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je organizirao u više gradova i općina ZDK edukativne programe za poljoprivrednike ili interesna udruženja kao što su lovci, pčelari, mljekari, dok se za građane i sve one koji zanimaju ove teme, priređuju edukativne brošure i materijali, koji su dostupni u printanoj i elektronskoj verziji.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica