Home » Isak na obilježavanju Dana Armije Bosne i Hercegovine

Isak na obilježavanju Dana Armije Bosne i Hercegovine

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas centralnoj svečanosti povodom obilježavanja 19. godišnjice 2. pješadijskog-rendžerskog puka Oružanih snaga BiH i 32. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je održana u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.
Svečanost je počela predajom raporta, obraćanjem zvanica i kulturno-umjetničkim programom.

„Poštujmo zalaganje i žrtvu svih hrabrih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koji su časno i herojski branili svoj narod i državu Bosnu i Hercegovinu, mnogi od njih su svoje živote dali za slobodnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Žrtvu koju su tokom agresije na BiH podnijeli svi učesnici u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine trebamo više cijeniti i uvažavati. Nikada ne trebamo zaboraviti prošlost koja nas je dovela do trenutka da možemo da živimo sadašnjost i razmišljamo o budućnosti“-kazao je ministar Isak.

Ministar Isak je istakao kako borba za BiH nije prestala ni danas, zbog čega je vrlo značajno obilježavati ovakve datume.

Na Dan Armije RBiH u krugu Vojne baze „Adil Bešić“ u Bihaću je svečano otvoren Muzej Drugog rendžerskoga puka OS BiH, a zvanice su imale priliku obići Odjeljenja muzeja koji baštini tradiciju 5. korpusa Armije Republike BiH i odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku BiH. Pod zastavom ARBiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda.

Dan Armije predstavlja kontinuitet, ne samo održavanje Oružanih snaga BiH koji su nasljednici Armije, nego i održavanje kontinuiteta same države BiH.

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana Armije RBiH prisustvovao je veliki broj visokih državnih i vojnih zvaničnika i veliki broj učenika osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona, koji su imali priliku učiti o našoj novijoj historiji.