Home » Isak: Puna podrška radnicima u ZDK-u u ostvarivanju njihovih prava

Isak: Puna podrška radnicima u ZDK-u u ostvarivanju njihovih prava

Nakon što se u medijima pojavila informacija da bi novoformirana Vlada Zeničko-dobojskog kantona budžetske korisnike u ovom kantonu mogla ostaviti bez već dogovorene jednokratne pomoći od 1.080 KM, usljed čega su za sutra čak najavljeni i protesti radnika ispred zgrade Vlade ZDK, na svom oficijelnom FB profilu se danas oglasio i bivši ministar u Vladi ZDK, a sada aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Arnel Isak.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Tužno je vidjeti da su radnici primorani svoja prava tražiti putem protesta, iako je bivša Vlada uz sve izmirene obaveze na računu Zeničko-dobojskog kantona ostavila 85 miliona KM. Također, Federalno ministarstvo finansija dalo je zeleno svjetlo na rebalans budžeta, kojeg je prošla vlast uputila na razmatranje i tako su obezbjeđeni svi uslovi da navedena jednokratna pomoć može biti isplaćena.

U protekle četiri godine konstantno smo se borili za povećanje plata policije, zdravstva, prosvjetnih radnika, pravosuđa i javne uprave. Izborili smo se za povišicu u pojedinim resorima i za 30%.

U potpunosti je opravdan zahtjev sindikata u ZDK, kojim traže od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da u što kraćem roku isplati jednokratnu pomoć uposlenicima koji plate i naknade primaju iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona u iznosu 1080,00 KM, a u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništa usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Pozivam novu Vladu ZDK da hitno postupi po zahtjevu sindikata, uz napomenu da Uredba o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena važi do kraja tekuće godine i da se pomoć treba isplatiti jednokratno i u istom iznosu svim uposlenicima.”