Home » Iskazana podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU

Iskazana podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU

Podrška Danske Bosni i Hercegovini – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppe Kofod, koji boravi u posjeti BiH, razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, daljnjem putu ka Evropskoj uniji, općim izborima u oktobru te situaciji u Ukrajini.

Iskazana je podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU uz ispunjavanje svih uvjeta koje EU postavlja i poštivanje zajedničkih vrijednosti na kojima se temelji, a tiču se ljudskih prava i demokratije.

Naglašeno je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i da ima prostora za unapređenje saradnje na ekonomskom, trgovinskom i kulturnom planu, a daljnje bilateralne odnose bi trebalo unapređivati i intenzivnijom razmjenom posjeta.

  U Neum je jutros uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika

Rečeno je da su za ekonomsku saradnju i investiranje u Bosni i Hercegovini za Dansku prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Razgovarano je o potencijalima koje Bosna i Hercegovina ima u razvoju vjetroelektrana, a takvi primjeri ulaganja već postoje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o potrebi otvaranja ambasade Kraljevine Danske u Bosni i Hercegovini, što bi doprinijelo unapređenju saradnje dvije zemlje.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Danskoj koja broji oko 23.000 građana i koja je dobro organizirana i predstavlja most između dvije zemlje i  osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.