Home » Islamska zajednica i Human Appeal: Pomoć za stotinu porodica

Islamska zajednica i Human Appeal: Pomoć za stotinu porodica

Rijaset Islamske zajednice putem Ureda za društvenu brigu, uz podršku humanitarne organizacije Human Appeal iz Australije, za stotinu socijalno ugroženih porodica na području Bosne i Hercegovine osigurala je pomoć u hrani, ogrjevu i pećima na čvrsto gorivo.

Prvim korisnicima na području Sarajeva pomoć je uručena danas, dok će ostatak pomoći biti realiziran u narednim danima.

– Danas u Sarajevu uručujemo pomoć braći i sestrama koji su u stanju potrebe, da lakše prevaziđu zimske dane – izjavio je Bešar el-Džemel, direktor Human Appeala, poručujući kako je važno provoditi aktivnosti koje i druge trebaju potaknuti na razmišljanje o onima kojima je pomoć potrebna.

Tom prilikom podsjetio je da Human Appeal u našoj zemlji djeluje od 1992. godine na različitim projektima, a posebno je zahvalio Rijasetu Islamske zajednice na dosadašnjem partnerskom odnosu.

Svim porodicama bit će uručeni prehrambeni paketi, a onima koji su u toj vrsti potrebe, i peći i ogrjevno drvo.

Podjeli na više lokacija u Sarajevu danas su prisustvovali i predstavnice Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Amela Brdar i Emina Bešlija, te predstavnik Sektora za društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Ferid-ef. Ganić.

U ime rukovodioca Ureda za društvenu brigu Ibrahima Malanovića tom prilikom se obratila stručna saradnica Amela Brdar koja je predstavila osnovne informacije o projektu, ali i podsjetila na vjerničku obavezu međusobnog pomaganja.

– Na ovaj način nastojimo animirati užu i širu javnost, tako da oni koji mogu prepoznati i pomoći u svom komšiluku i okolini, budu na usluzi, te da se dođe do onih koji su u stvarnoj potrebi – kazala je Brdar.

Bešlija je zahvalila Human Appealu zbog toga što su našli vremena i načina da brinu o porodicama u Bosni i Hercegovini i obezbijede im vrijednu donaciju.

Proces prepoznavanja osoba i porodica koji su u potrebi u većini slučajeva vezan je za džematske imame koji su svakodnevno na terenu i u komunikaciji sa džematlijama.

Prva danas uručena pomoć bila je na području džemata Soukbunar, čiji je imam hafiz dr. Maid Ibrahimovićem ukazao na važnost senzibiliteta prema osjetljivim kategorijama društva.

– Važno je da Islamska zajednica prepoznaje ovakve slučajeve. Danas smo, između ostalog, posjetili porodicu koja ima troje djece, s tim da je muž prije pet godina preselio na ahiret. Rijaset Islamske zajednice i Human Appeal iz Australije su danas zaista obradovali mnoge porodice, a važno je da se i u ovom segmentu pokaže briga o ljudima. Islamska zajednica je uvijek na usluzi -rekao je Ibrahimović.

Projekt “zimske podrške” ugroženim porodicama Islamska zajednica i Human Appeal realizirale su i proteklih godina u istom kapacitetu, javila je Mina.