Home » Islamska zajednica u BiH dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova posljednjim odlukama i izjavama Schmidta

Islamska zajednica u BiH dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova posljednjim odlukama i izjavama Schmidta

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Za Islamsku zajednicu u BiH, kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana BiH, svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promovira integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu –  saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti.

– Nadalje, posljednja izjava gospodina Schmidta kako ‘Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti’ je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u BiH žive.

– Govor u javnosti o  tome kako Bošnjaci imaju „pravo da žive“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid – navode iz Rijaseta IZ u BiH.

Smatraju da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese.

– Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo – navodi se u saopćenju, prenosi MINA.