Home » Islamska zajednica u BiH osigurala elektronske Kur'ane za slijepe i slabovide osobe

Islamska zajednica u BiH osigurala elektronske Kur'ane za slijepe i slabovide osobe

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Vakufska direkcija jučer su u Sarajevu predstavili elektronski Kur'an i predstavnicima udruženja slijepih u entitetu Federacija BiH dodijelili primjerke Kur'ana.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail ef. Smajlović je podsjetio da rukovodstvo IZ u BiH na odgovoran način pristupa svim kategorijama društva i nastoji naći odgovor na njihove potrebe.

– U ovom slučaju, riječ je o osobama kojima je Allah uskratio čulo vida, i nastojimo naći najkvalitetniji odgovor – naglasio je Smajlović.

Projekt “Elektronski Kur'an za slijepa i slabovida lica” podržala je Humanitarna organizacija “Meberretu-l-mutemejjizin” iz Kuvajta, a predstavnik te organizacije Imad Al-Mutawa je kazao da je osnovan i Fond, koji ima za cilj da pomogne slijepim i slabovidim osobama koja uče Kur'an na pamet, a sredstva izdvojena iz tog Fonda su uložili u one koji su najvrijedniji.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović je zahvalio organizaciji Meberretu-l-mutemejjizin na podršci.

– Islamska zajednica je tu da bude na usluzi i to pokazuje na različite načine. U svojim nastojanjima Zajednica ima svoje prijatelje širom svijeta, tako i u Kuvajtu. Nadamo se da je ovo početak aktivnosti koja bi, na kraju, trebala da okupi što veći broj onih kojima je Kur'an na prvom mjestu – istaknuo je Zajimović.

Kako su kazali predstavnici udruženja, Islamska zajednica je jedna od rijetkih koja vodi brigu o slijepima na ovaj način i koja im otvara mogućnosti za edukaciju.

– S obzirom na to da slijepe osobe imaju male mogućnosti za učenje Kur'ana, zaista smo sretni, jer smo godinama tragali za nekim načinom učenja Kur'ana – poručila je Tima Halilović, iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, javlja MINA.