Home » Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je današnje usvajanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.

Navode da usvajanje tzv. izvještaja od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda.

– Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je neophodno usvajanje najavljene Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine – saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice, kako se navodi, očekuje da “ove sramne postupke osude i da prekinu saradnju sa Narodnom skupštinom RS, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju”.

– Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se ‘ne može živjeti sa muslimanima’ i ‘kako muslimani mogu živjeti samo na 25 posto teritorije’ najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere, prijetnja su miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima. To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizovale i počinile genocid – saopćila je Islamska zajednica u BiH.

Naglašava da je Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinilaca i politika koje su ga uzrokovale jedini put u bolju budućnost i jedini garant mira na ovim prostorima.