Home » Isović: Morali smo krenuti u prisilnu naplatu poreza

Isović: Morali smo krenuti u prisilnu naplatu poreza

Zbog svega takvim subjektima je ograničeno raspolaganje sredstvima i ovo što radimo ide u korist menadžera tih firmi i ustanova da naprave analize poslovanja i krenu sa ozbiljnom reformom, rekao je Isović

Ukupno naplaćeni javni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine u FBiH iznose više od dvije milijarde KM. To je prema riječima Šerifa Isovića, direktora Porezne uprave FBiH, za 215.960.332 KM više u odnosu na isti period prošle godine. Isović je govorio i o izdavanju rješenja o ograničenom raspolaganju sredstvima svim subjektima koji su u državnom vlasništvu, FBiH, i imaju neizmirene porezne obaveze.

Socijalno osiguranje

Radi se o zdravstvenim ustanovama, rudnicima, Željeznicama FBiH, GRAS- u… Isović je ukazao kako je porazno da pojedini menadžeri zdravstvenih ustanova imaju plaće i po 8.000 KM, a ne uplaćuju doprinose.

-Dobra je vijest da su ukupno naplaćeni javni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine u ukupnom iznosu od dvije milijarde i 138 miliona KM, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prethodne godine za 11,23 posto, ili povećanje od 215.960.332 KM. Ukupno naplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje iznose milijardu i 426 miliona KM i to predstavlja povećanje za 71.222.362 KM – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Isović.

  Zemlje regije u problemima zbog nedostatka šećera, BiH je trenutno najstabilnije tržište

Osvrnuvši se na izdavanje rješenja o ograničenom raspolaganju svim subjektima u vlasništvu države, odnosno, FBiH koji ne izmiruju obaveze uplate poreza, doprinosa, naglašava kako se ovaj problem težak dvije-tri milijarde KM morao početi rješavati, a ne gurati pod tepih.

Plaće do 8.000 maraka

-U ovih sedam dana izdali smo 68 rješenja o ograničenom raspolaganju sredstvima na računima i te mjere ostaju na snazi do daljnjeg. Ovih 68 subjekata duguje ukupno više od 792 miliona KM javnih prihoda. Znate li kolike plaće imaju neki od onih prema kojima smo primijenili ovu mjeru? Posljednja dva mjeseca su imali isplatu plaća i od 8.000 KM – ukazuje Isović.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)