Home » Isović: U “Zenicatransu” smo otkrili kriminalne stvari

Isović: U “Zenicatransu” smo otkrili kriminalne stvari

Penzije, zdravstvo, školstvo, policija, osiguranje u slučaju nezaposlenosti – svega toga ne bi bilo da nema poreza, a poreze za ove namjene u Fedeciji Bosne i Hercegovine ubiru uposlenici entitetske porezne uprave. Iz godine u godinu bilježi se rast javnih prihoda.

Jedan od rezultata rada Porezne uprave federacije koji je možda najuočljiviji jesu stabilni penzioni fondovi. Nije tako davno bilo kad su penzioneri svako malo prijeteći protetstima tražili ispaltu svojih zakašnjelih penzija. Posljednjih godina, penzije se isplaćuju redovno petog u mjesecu. I Iako je kad se kaže poreznik naučena reakcija neodobravanje, jasno je da ne rade samo da bi nekome uzeli, rade kako bi i oni koji ne zarađuju mogli ostvariti svoja prava. Gost emisije „Dobar dan BiH“ na Hayat TV bio je direktor Porezne uprave Federacije  Šerif Isović.

  • Autoritet treba graditi radom, jer se on ne može graditi samo tako ako sjednete na stolicu – poručio je mudro na početku gostovanja.

Pet milijardi 300 miliona 562 hiljade i 600 maraka javnih prihoda u 2019 godini. Golema cifra. Za više od 118 miliona veća nego u 2018 – oj.

Hayat
  • Zadovoljan sam postignutim rezultatima, i ovo je rezultat svih poreznih obveznika, naročito onih koji su blagovremeno izvršavali svoje obaveze, i pomagali Poreznu upravu u radu – pojašnjava direktor Poreznbe uprave Federacije.

Rasli su javni prihodi, a s njima rastao BDP, broj zaposlenih i prosječna neto plaća.

  • Kapacitet svake države određuje njen porezni sistem. Sa velikim kapacitetom država je u poziciji da izvršava osnovne potrebe, i najbolje se to može vidjeti isplatom invalidnina. Uspjeli smo stabilizirati ovaj fond rastom javnih prihoda – pojašnjava naš gost.

Svjedočimo sve većem odlivu radne snage, odlasku cijelih porodica u inozemstvo. Na pitanje šta oni zatiču na terenu, odgovara:

  • Problemi radnika zavise od firme do firme. U značajnoj mjeri radnička prava se uskraćuju i time što nemamo propise o minimalnoj plaći. Prosječna plaća u Federaciji je dva puta niža nego minimalna u Njemačkoj. Imamo situaciju da je minimalna penzija 371 KM a minimalna osnovica 317 KM, znači mi imamo značajno manju osnovicu nego što je to penzija – pojašnjava Isović.
  Općinski odbor Narodnog evropskog saveza (NES) Vareš održao predizborni skup u MZ Stupni Do (FOTO)

Ovom prilikom Isović je prokomentirao i dešavanja u „Zenicatransu“.

  • Kada su rudari štrajkovali to je bio jedan od najtežih dana, a evo sada se ovo dešava sa „Zenicatransom“. Kada smo otišli tamo našli smo određene stvari, i nisu nam dozvolili da neke stvari objavimo. Tragično je da imamo neke zvaničnike koji su javno pozivali da se izbjegne plaćanje poreza, i da taj porez neće platiti jer ide u Sarajevo. Njihov dug iznosi više od pet miliona, i nijedna marka tog poreza ne dolazi u Kanton Sarajevo. Određeni ljudi su htjeli da zavade Sarajevo i Zenicu. Dobro je što policija nije preduzela nikakave mjere, jer su se tamo desile zaista kriminalne stvari – kaže Isović.

Uposlenici Porezne uprave Federacije rade u lošim uslovima

  • Ako pogledamo status u kome rade zaposlenici Porezne uprave Fedreacije, mi smo diskriminirani. Nijedno ministarstvo nema tako loše uslove rada kao mi. Mi smo ti koji na izvjestan način imamo sponu s poreznim obveznicima. Rukovodilac u KS ima platu 1.600 KM, dok rukovodioci u drugim ministarstvima imaju puno veće plaće. Međunarodni fond je predložio da mi imamo kombinovani sistem naplaćivanja, i jedan od prvi zakona trebao bi biti o poreznoj upravi u Federaciji – kazao je Isović.

Na pitanje šta mu je motivacija za bolje ezultate, odgovara:

  • Država je druga majka, i ako je ne napravimo ostalo nam je uzaludno. Naša strategija je strategija vode, i tražimo na sve načine izlaze. Sa svima imamo fantastičnu saradnju. Dosta su nam i građani pomogli u prethodnom periodu, i sve što nam jave bit će sigurno predmet provjere. Sve to daje dobar rezultat – zaključio je Isović.
Hayat.ba