Home » Istočnim ulaskom planinara u grad počeli jubilarni 10. pohodi “Zenički horizonti 2023”

Istočnim ulaskom planinara u grad počeli jubilarni 10. pohodi “Zenički horizonti 2023”

Petanaestak kilometara dugu prvu stazu u okviru jubilarnog 10. projekta “Zenički horizonti 2023”, a koji je ove godine počeo sa istočne strane ulaza u grad Zenica, prepješačilo je jučer 86 planinara.

U organizaciji Udruženja planinara “Vedro” iz Zenice, planinari su ovog puta autobusom prevezeni do sela Briznik, odakle su preko planine Čolan te Klopačkog vrha ušli u grad, koji danas slavi 587. rođendan.

Dan Zenice, 20. mart, jedan je od važnijih historijskih datuma za taj grad, zbog kojeg se od 2013. godine i realizira spomenuti projekt (zbog pandemije koronavirusa jednu godinu nije realiziran projekt), koji ove godine završava 9. aprila, a povodom Dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu.

-S obzirom na to da su istog dana još neka planinarska društva iz našeg grada organizirala neke svoje ture, ovo je bio sasvim solidan broj učesnika. Tura je prošla lijepo, ljudi su zadovoljni, a i vrijeme je lijepo.

Vidim osmijehe i međusobnu komunikaciju među učesnicima, od kojih su neki prvi put uzeli učešće – kazao je Haris Adilović, jedan od planinarskih vodiča Udruženja “Vedro” te pripadnik Gorske službe spašavanja – stanica Zenica.

Sljedeća tura će, najavljuje, vjerovatno biti sa južnog ulaza u grad (Janjiići-Janjićki vrh-kapelica u naselju Gornja Zenica-Kljun-Grad), zatim zapadnog (Ovnak-Obrenovci-Kozarci-Zmajevac-Grad) te sjevernog ulaza, koji je vezan za Smetove.

– S bzirom na to da će biti ramazan, planirat ćemo, kao i za preostale dvije ture koje ulaze u ramazan, da budu nešto kraće. Još nismo definisali, ali zadnja će tura početi iz sela Svići ili Poce. Sve će ture, kao i današnja, biti realizirane nedjeljom – najavio je Adilović.

“Zenički horizonti” za cilj imaju “animiranje i uključivanje stanovnika Zenice i okoline na pješačko-planinarske pohode”, a učesnici se tokom pohoda upoznaju s geografskim, geološkim, kulturnim, tradicionalnim i turističkim obilježjima te potencijalima ovog grada.