Home » Ivanić priznaje pravo na bošnjački jezik

Ivanić priznaje pravo na bošnjački jezik

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je večeras da će, ukoliko ne bude riješeno pitanje popisa, koji je objavljen …bez dogovora sa Republikom Srpskom, Predsjedništvo BiH u naredne dvije godine samo tehnički odrađivati posao, bez nekih posebnih dogovora.
Ivanić je istakao da BiH samo kompromisom i mirnim dijalogom može postići dogovor.

– Trudiću se da pravim kompromise tamo gdje su mogući, a ako neko misli da može preglasavanjem nešto postići, imaće teškog protivnika, rekao je Ivanić za BHRT.

On smatra da se problem sa nazivom bosanskog jezika može riješti tako što će u svim diplomama u BiH pisati maternji jezik.

Ivanić je ponovio da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu kako hoće, ali da ga niko ne može natjerati da ga on tako zove.

– Nikad neću pristati da se to mora zarad priče o multietničnosti. U Ustavu Republike Srpske piše `jezik kojim govore Bošnjaci. Bilo bi jako dobro da političari koji dižu galamu oko teme jezika kažu da postoje četiri kantona u FBiH u kojima Srbi od 2002. godine nisu konstitutivni i da ti veliki borci za ravnopravnost naprave nešto tamo gdje mogu i gdje im niko ko je kočničar i ne pravi problem, poručio je Ivanić.

Govoreći o položaju Srba u Mostaru, Ivanić je rekao da, s obzirom na to da je Mostar grad koji je jasno spomenut u Daytonu, to Srbima daje pravo da traže i svoju jasno definisanu poziciju.

– Bez obzira na to što su Hrvati i Bošnjaci u Mostaru dominantni, i Srbi imaju svoje pravo da budu ravnopravni, naglasio je Ivanić, prenosi Srna.

Oslobodjenje.ba