Home » Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati nisu imali nijedan razlog za sukobe, a imaju stotinu za saradnju

Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati nisu imali nijedan razlog za sukobe, a imaju stotinu za saradnju

Bošnjaci i Hrvati, realno, nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe, a imaju stotinu i jedan razlog za saradnju, izjavio je u intervjuu Večernjem listu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Na novinarsku opasku da građanske stranke u Sarajevu oko svih nacionalnih pitanja imaju isti stav kao i SDA, odnosno stranke koje se deklariraju nacionalno bošnjačkim, Izetbegović je kazao da ne vode građanske stranke bošnjačku politiku i da se nisu one priklonile SDA, već se SDA odlučila za bosansku, europsku, inkluzivnu politiku, jer je ona interes Bošnjaka.

“Ne postoji u BiH isključivo bošnjačka, a naročito ne muslimanska, islamistička politička agenda i politika. Na pregovorima u Ženevi 1993. nam je nuđena podjela BiH na način da dobijemo trećinu teritorija, i da Bošnjaci istinski vladaju na toj trećini. Nismo to prihvatili, jer nismo mogli prihvatiti princip po kojem se nasiljem kreiraju granice i odnosi među narodima u BiH. Tada smo se opredijelili i za strateške politike, dakle bosanske i europske, ne ekskluzivno bošnjačke. Što se tiče građanskog bloka, svojevrsnog ‘četvrtog političkog naroda’, njegovo postojanje je činjenica. To su ljudi koji ne žele da se u politici nacionalno određuju. Takva stranke čine skoro trećinu Parlamenta BiH i imaju više ruku od, recimo, SNSD-a i HDZ-a zajedno”, kazao je Izetbegović.

Naveo je i konkretne opcije vezane za izbornu reformu.

“Što se tiče SDA, spremni smo prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda. Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera odredit će se kroz razgovore i pregovore. Pri tome se, naravno, mora osigurati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je obveza BiH i na evropskom putu”, kazao je on.

  Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH s najvišim ocjenama ispunila NATO standarde (VIDEO)

Podsjećajući na zajedničku prošlost, podrijetlo, sličnost mentaliteta, jezika i sustava vrijednosti, Izetbegović je kazao kako su ovim narodima i glavni problemi i interesi zajednički.

“Blizu smo tačke nakon koje se nećemo moći oporaviti. Ako se nastave politička natezanja koja uzrokuju sigurnosne krize i ekonomsko zaostajanje Bosne i Hercegovine, za desetak godina ćemo biti zemlja staraca kojima neće imati tko zaraditi mirovinu. Ja ću svoje politike zasnivati na navedenim stavovima, a zastupao sam ih oduvijek, te na spremnosti i zagovaranju da se prašta, pomiruje i razumije druga i treća strana”, poručio je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je kazao da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamjerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

“Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su ‘zlostavljači Hrvata’, a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke”, kazao je predsjednik SDA.

Izvor: Klix