Home » Izetbegović: “Osmorke” više nema, Schmidt se pretvara u visokog predstavnika za FBiH, za SDA i za pomoć HDZ-u

Izetbegović: “Osmorke” više nema, Schmidt se pretvara u visokog predstavnika za FBiH, za SDA i za pomoć HDZ-u

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je u “Otvorenom studiju” Hayat televizije, a govorio je o formiranju vlasti, odnosu stranaka koje pokušavaju formirati vlast na nivou Bosne i Hercegovine prema Draganu Čoviću i Milodaru Dodiku, odnosima u Federaciji BiH, svojoj poziciji…

O procesu formiranja vlasti rekao je da ništa nije sigurno.

– Odnos “Trojke”, ne znam kako da ih više zovem, jer više nije “Osmorka”, da li je i “Petorka” pitanje je… Dakle, oni su napravili neke teške greške. Prva greška je podjela probosankog bloka. Odlučili su da izađu u susret Čoviću i Dodiku, da idu bez DF-a, bez Željka Komšića i bez pobjednika izbora SDA. To je unijelo razdor među ljudima patriotski orjentiranima, posebno Bošnjacima. Odnose se veoma servilno prema Čoviću i Dodiku, to jako nervira ljude i unijelo je pukotine. Vidjet ćemo da li će imati dovoljno ruku na nivou države i FBiH da to održe – rekao je Izetbegović.

O kadrovskoj politici “Trojke” i kandidatima za državne ministre među kojima su predsjednici Naše stranke i Naroda i pravde Edin Forto i Elmedin Konaković, Izetbegović je rekao:

– Stranke okupljene oko “Trojke” su kritizirale SDA, a onda su uradile sve što su predbacivali SDA-u. Recimo četvrti delegat SNSD-u, što su godinama predbacivali SDA-u, uradili su munjevito, ne bi li došli u situaciju da preuzmu ulogu SDA. Puna su im usta bila riječi meritokratija. Dakle, vladavina meritornih, kompetetnih, onih koji imaju šta reći. Kada pogledate SDA-ove ministe na svim nivoima, ne može se reći da je to protivno meritokratiji. Ovo što se želi imenovati, neka gledaoci sami prosude… Glasali su za Marinka Čavaru, čovjeka s crne liste, ne bi li HDZ uzvratio uslugu. Sada će iste stvari raditi u odnosu na SNSD. Predsjednici stranaka bez referenci da budu ministri saobraćaja i vanjskih poslova, bez merituma, jer nisu se time bavili u životu. To je izrugivanje. Imali su jačih kadrova za Ministarstvo vanjskih poslova. Gospodin Damir Arnaut ili Sabina Ćudić su kompetentni za tu poziciju – rekao je Izetbegović.

O Sevlidu Hurtiću iz Pokreta za državu, koji će na prijedlog SNSD-a biti ministar za ljudska prava i izbjeglice Izetbegović kaže da je to Bošnjak iz Pokreta za državu koga je Dodik imenovao.

– Prvo ga je Dodik imenovao u Vladu RS-a, a sada je prekomandovan za državnog ministra. Meritokratija. Šta ulijeva povjerenje da će dobro raditi? On je dužan Dodiku i njemu će da odgovara – zaključio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istakao da formata “Osmorke” više nema.

– To treba zvati “Trojka plus”, pa ko ostane od manjih stranaka. Izdali su principe i stavove na osnovu kojih su dobili glasove. Za par mjeseci su izgubili ugleda što bi neke stranke za par godina. Oni još nisu ništa preuzeli, a izgubili su podršku naroda. Kakav su šamar dobili od Dodika odlukom o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS i naročito proslavom 9. januara u predgrađu Sarajeva. Čović ih je zvao probošnjačkim blokom, a Dodik muslimanskom stranom, a oni su šutjeli. “Govori šta hoćeš, samo mi pomozi da uđem u vlast”, a to će razočarati tu vrstu glasača koja podržava te stranke – rekao je predsjednik SDA.

O obilježavanju neustavnog “dana RS-a”, pa možda čak i u Srebrenici, Izetbegović je rekao da je sve moguće.

– Prije par dana gledali smo u Sarajevu predstavljanje filma Malagurskog, koji je slavljanje nastanka RS-a. Mene ništa ne iznenađuje, koliko ima podaničkog radi vlasti i biznisa. Dodik je jedan drzak i hrabar čovjek, koji udara šamare na sve strane. Prije par godina pozvao je Čovića i Del Vecchia (Ivan op. a.) na proslavu 9. januara, kada su dobili da se pred njima odlikuje general Lisica, koji je bombardovao Zadar i ubijao Hrvate. Putinu dodijeliti odlikovanje i da to gleda američka strana, to je flagrantna antidejtonska djelatnost u odnosu na OHR, provakacija Tužilaštvu BiH, izrugivanje odlukama Ustavnog suda BiH. On je svima šamar udario i ovoj “Osmorci”, narugao se s njima, trpit ćete ovakve stvari i onda ćete doći na skoro isto mjesto da četitate Božić – navodi Izetbegović.

O tome da li je međunarodna zajednica saučesnik u svemu tome, Izetbegović odgovara “apsolutno”.

– Njihova mekoća i izostanak reakcije, još kada su prešutjeli odlikovanje Biljani Plavšić i Radovanu Karadžiću i ostalima. Reakcija na odluku Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida. Preda mnom, Dodikom i Čovićem, visokopozicionirani evropski predstavnici govorili su da je Inzko kriv za krizu i blokadu države. To je nevjerovatno, takva jedna popustljivost – navodi Izetbegović.

On ističe da je Schmidt morao reagirati na obilježavanje “dana RS-a”.

– Ništa nije uradio. Schmidt se pretvara u visokog predstavnika za FBiH, za SDA i za pomoć HDZ-u. Ako ovako nastave on će sebe etablirati kao takvog, jer se ne usuđuju u odnosu na ovog čovjeka (Dodika op.a.) išta da urade. Neki čudan razlog ima. Ovo je perverzna situacija, takav kukavičluk, udar na patriote, Bošnjake, mekan odnos u odnosu na one koji prave blokade i probleme – kaže predsjednik SDA.

Izvor: faktor.ba