Home » Izetbegović: Ovakvom odnosu prema Bošnjacima moramo se zajedno suprotstaviti (VIDEO)

Izetbegović: Ovakvom odnosu prema Bošnjacima moramo se zajedno suprotstaviti (VIDEO)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je da napad na glavnog imama u Kozarcu hafiza Amir-ef. Mahića i slučaj džamije u Rabranima jasno govore o današnjem odnosu prema Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, te da je neophodno takvom odnosu zajedno se suprotstaviti.

Kako je Izetbegović kazao u intervjuu za BIR televiziju, Bošnjacima ja danas potreban probosanski blok.

– Mi imamo napade na imame, na džamije, na objekte koji se pokušavaju obnoviti, uvrede. Vrlo ružnih stvari se desilo, a verbalni delikt se pokušava uvesti samo za muslimane, za Bošnjake – kazao je Izetbegović.

Slučaj džamije u Rabranima, kako je ocijenio, pokazuje da se navikavamo na to da tamo gdje HDZ vlada da su Bošnjaci građani drugog reda, da ne mogu da dođu do svojih prava.

– Stalno pričaju o vlastitoj ugroženosti, a kada pogledate kako žive Bošnjaci u Čapljini, u Stocu i slično, to je jako loše. U Mostaru su sebi dali dozvolu za toranj za katedralu, koji je dvostruko ili trostruko veći nego je normalno, to je poruka o dominaciji.

Izdali su sebi dozvolu u Mostaru na vakufu za izgradnju kazališta, a ne daju dozvolu za džamiju. Stavljaju oko nje žutu traku da ljudi ne mogu obaviti namaz. Zbog svega toga nam je potreban probosanski blok – nagalasio je Izetbegović.

U jednom takvom odgovoru na stanje Bošnjaka, kazao je predsjednik SDA, mora se zajedno nastupiti, “a ne da polovina šuti i da samo gleda kako da uđe u vlast, uz pomoć snaga koje to rade Bošnjacima”.

Izetbegović je ocijenio da ni peti mjesec od održavanja Općih izbora u BiH, uprkos obećanju o brzoj provedbi izbornih rezultata i formiranju institucija vlasti, nije puno toga urađeno, prenosi MINA.

– Ne bih rekao ni da je sporo, koliko je loše. Namjenski je razbijen probosanski blok, koji je trebao imati prirodnu koheziju, zajednički zadatak kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, blok stranaka koje jednako vide Bosnu i Hercegovinu, međunacionalne odnose u njoj, njenu evropsku i NATO budućnost, i tako dalje – naveo je Izetbegović.

Smatra da brzina provedbe i nije toliki problem, koliko je problem to što je zbog “pohlepe dijela stranaka iz probosanskog bloka, ohrabrenih strancima”, došlo do podjele probosanskog bloka i servilnosti prema SNSD-u i HDZ-u, čime su učinili da Bošnjaci, patriote, gube pozicije.

Zbog svega, kako je pojasnio, mora doći do uspostave probosanskog bloka koji bi bio protuteža SNSD-u i HDZ-u.

– Ja sam to nudio još prije četiri ili pet godina SDP-u, jer ne vidim alternativu jednom pozitivnom ujedinjavanju koje ne bi ušlo u konflikte sa spomenutim dvojcem, nego bi stvari u Bosni i Hercegovini stavilo na mjeru.

Pogledajte u nastavku cjelokupan intervju Izetbegovića na BIR televiziji: