Home » Izetbegović razgovarao sa Vučićem: Na prošlost ne možemo utjecati, ali trebamo uvažavati istinu

Izetbegović razgovarao sa Vučićem: Na prošlost ne možemo utjecati, ali trebamo uvažavati istinu

U Mostaru su sastanak održali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji su se kratko obratili novinarima, piše bh. novinska agencija Patria.

Vučić je kazao da dobre političke poruke koje su se mogle čuti u Mostaru trebaju donijeti veću ekonomsku saradnju i bolje odnose dvije države.

– Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i riješavati ih u miru, unaprijeđivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvjesno imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vijekovima živjeli. Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti i u budućnosti. Čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini – kazao je Vučić.

Izetbegović je kazao da je održan jedan dobar, iskren razgovor.

– Nismo se libili da pokrenemo važne teme za dvije zemlje i nacije, prošlost je bila kakva je bila i na nju ne možemo uticati, ali možemo na budućnost. Trebamo intenzivirati dijalog, trebamo razumjeti jedni druge, uvažavati istinu, presude međunarodnih sudova – kaže Izetbegović.

Na pitanje o reviziji tužbe BiH protiv Srbije za genocid za šta rok ističe u februaru 2017. godine Izetbegović je kazao da nije on taj koji pokreće niti odustaje od tužbe.

– Mi nemamo nikakav novi dokaz koji bi vodio u tom smjeru, a ako ga bude onda ćemo razgovarati o tome – kaže Izetbegović.

NAP