Home » Izetbegović: Zajednički kandidati SDA i SBB-a za općinske načelnike

Izetbegović: Zajednički kandidati SDA i SBB-a za općinske načelnike

Kolegij Stranke demokratske akcije razmatrao je na sjednici u Sarajevu aktualnu političku situaciju i prioritete BiH, a bilo je riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi s Mostarom i implementacijom presude Sejdić – Finci, te popisu stanovništva i nastavku saradnje SDA i SBB-a.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obavijestio je novinare nakon sastanka da  preuzima funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te da je na sjednici Kolegija izložio prioritete.

Kaže da je prvi prioritet realizacija Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

– Tu je i put BiH ka NATO-u odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan – kaže on.

Na sastanku je bilo riječi i o koalicijama, odnosima SDA i SBB, dolazećim lokalnim izborima.

– Ići ćemo na to da se zajednički nastupa u RS-u, s probosanskim strankama i u općinama koje možemo nazvati povratničkim. Mislim da ćemo s SBB-om dogovoriti i nastup u ostatku Federacije, zajednički kad je u pitanju izbor načelnika – kaže Izetbogić, što je zapravo odgovor SDA na ranije najavljeni zajednički nastup SDP-a i DF-a na lokalnim izborima.

Izetbegović je kazao da je bilo riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi s Mostarom i implementracijom presude Sejdić – Finci.

– Mislimo da još ima šanse da se dogovor postigne, mada su pozicije dosta udaljene. Učinit ćemo dodatne napore u nekoliko narednih dana. Mislim da ćemo imati sastanak s HDZ-om za vikend ili početkom naredne sedmice – precizirao je. U Srebrenici će, kaže, učiniti sve da Bošnjaci imaju jednog kandidata na lokalnim izborima.

– U tom smislu zadužili smo neke od potpredsjednika da obave potrebne sastanke u Sarajevu i Srebrenici, prije svega da smirimo retoriku koja ne vodi tome da se omoguće zajednički nastupi i okupljanje oko jednog kandidata – navodi on, javlja Fena.

Kaže da SDA podržava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i odluku Ustavno-pravne komisije, koja je jučer na sjednici odbacila Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

– Smatramo da definitivno treba biti dokinut tzv. bijeli hljeb na svim novima u BiH, od državnog, preko entitetskih do kantonalnog nivoa – kazao je.

U slučaju popisa stanovništva BiH, Kolegij SDA smatra da treba biti proveden zakon, kriteriji i standardi međunarodne monitoring misije (IMO) te da to treba uraditi bez odlaganja.

– Tu ponajviše očekujemo od agencije na državnom nivou – kaže on.

Kolegij SDA na sjednici u Sarajevu osudio je incidente koje su u Višegradu izvršili pripadnici Četničkog ravnogorskog pokreta i napad na novinare tom prilikom.

– Očekujemo da se konačno zabrani rad radikalnih pokreta. Kad je u pitanju radikalizam, da se istim aršinom mjere i oni koji pripadaju bošnjačkom korpusu i oni koji pripadaju drugim korpusima. Da se definitivno stane ukraj divljanju četnika, koje se ponavlja – naglasio je Bakir Izetbegović večeras nakon sjednice Kolegija SDA u Sarajevu.

slobodna-bosna.ba