Home » Izgradnjom područne škole u Kokoščićima napokon realizovana ideja Šabana Ibrišimovića, predsjednika OO NES-a Vareš (FOTO)

Izgradnjom područne škole u Kokoščićima napokon realizovana ideja Šabana Ibrišimovića, predsjednika OO NES-a Vareš (FOTO)

Izgradnja područne škole u vareškoj MZ Kokoščići je u ovo predizborno vrijeme postala senzacija za pojedine političke partije i njene predstavnike, kao tobože da su oni nešto napravili.

Naime, u nekoliko prošlih izbornih ciklusa, ovi koji se danas hvale da su nešto napravili od škole na Kokoščićima redovno su uzimali glasove na taj račun, jer su obećavali da će sagraditi školu za osnovce u ovoj MZ, koja je zaista reproduktivna jer ima dosta mladih bračnih parova.

Međutim, ideja o gradnji škole je potekla iz sasvim drugih kanala, i evo napokon u 2022. godini idejni tvorac ove ideje, Šaban Ibrišimović, predsjednik OO NES-a Vareš i vijećnik u OV Vareš, jako je sretan jer je uspio ideju pretvoriti u djelo, tako da sada đaci prvaci i ostali osnovci mogu sjesti u zgradu nove škole u svojoj MZ.

Naravno da ovdje moramo istaći podatak da je idejni tvorac Ibrišimović obezbijedio i 80.000 KM od Unije općina turskog svijeta – TDBB iz Istanbula, da bi nakon toga svojim lobiranjem u ovaj projekat uključio i resorno kantonalno ministarstvo, koje je finansiralo izgradnju temelja ove škole. No, nakon završetka temelja izvođač radova se povukao, a izborom najpovoljnijeg ponuđača za investiciju od TDBB-a i dijela sufinanciranja od strane Općine Vareš, koju je provela turska organizacija, izabran je novi izvođač radova – firma LANIS d.o.o. iz Zenice, koja je izvela sve radove na objektu škole, od temelja do krova.

  Izborni proces u ZDK teče nesmetano, izlaznost do 11 sati u Zenici 13,23%

Općina Vareš je, s druge strane, u ovom projektu dala svoje zemljište, komunalnu i vodovodnu infrastrukturu za potrebe škole te je izdala sve projektne saglasnosti u sklopu izrade projektne dokumentacije.

No, i pored svega navedenog, određeni politički subjekti se i dalje hvale da su upravo njihovi kadrovi najzaslužniji za izgradnju škole u Kokoščićima, ali mještani Kokošćića svakako najbolje znaju istinu, obzirom da je upravo gosp. Ibrišimović bio osoba od koje je i potekla sama ideja, dok je kasnije u nekoliko navrata posjećivao i samo gradilište te pomno pratio realizaciju i dinamiku izvođenja radova.