Home » Izmjenama Krivičnog zakona FBiH dan zatvora će biti 100 KM

Izmjenama Krivičnog zakona FBiH dan zatvora će biti 100 KM

Federalni ministar pravde Mato Jozić nakon što su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije novinarima je pojasnio da su izmjene i dopune usaglašavane s Krivičnim zakonom na nivou države.

Kazao je da je izmjenama i dopunama planirano uvođenje nekoliko stavki. Između ostalog, izmjene i dopune uredit će oblast trgovine ljudima.

Do sada, istakao je, na nivou FBiH nije bila usaglašena praksa da se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom.

Mato Jozić
Mato Jozić

– Bilo je određenih različitih postupanja, zajedno s Vrhovnim sudom smo ovaj član definirali kako bi bilo ujednačeno da svi sudovi na razini Federacije primjenjuju da dan zatvora bude, konkretno, 100 KM – rekao je Jozić.

Također, izmjenom je predviđeno da osuđenici s dugotrajnom kaznom zatvora poslije dvije trećine odležane kazne mogu preći u zatvor poluotvorenog tipa.

– Zatvorenici koji su osuđeni na, naprimjer 20 godina zatvora, iz Zenice će moći preći u zatvor poluotvorenog tipa u svrhu resocijalizacije i privikavanja životu na slobodi – dodao je Jozić.

Podsjetio je da je sutra nastavak strukturnog dijaloga u Banjoj Luci i bit će, na njegov prijedlog, formirana radna grupa koja će raditi na usaglašavanju.

Fokus