Home » Jajce: Podrška samozapošljavanju

Jajce: Podrška samozapošljavanju

Ugovori o sufinansiranju samozapošljavanja sa 26 korisnika potpisani su u Jajcu, a riječ je o finansijskoj podršci na bespovratnoj osnovi za samozapošljavanje nezaposlenih lica. Projekat sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede i obrta Općina Jajce nastavlja i ove godine. Ugovore sa korisnicima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Ovo je četvrta godina da Općina Jajce na ovaj način pomaže pokretanje malih obrta i daje podršku samozapošljavanju u poljoprivredi. Vrijednost svakog pojedinačnog ugovora iznosi 3.500 KM  za samozapošljavanje u poljoprivredi i 5.000 KM za sufinansiranje u oblasti obrta. Ova sredstva predstavljaju stimulaciju korisniku za uspostavljanje i obavljanje samostalne djelatnosti. Program ima za cilj potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i razvoju zanatstva i malih preduzeća.

„U predhodne tri godine izdvojili smo 270.000,00 KM i podržali 70 korisnika. Projekat se pokazao opravdanim pa je Općina i ove godine izdvojila sredstva ove svrhe u želji da se razviju mala preduzeća i da podrška razvoju poljoprivrede“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i dodao da kroz jednogodišnje sufinansiranje Općina pomaže u pokretanju malih obrta i zapošljavanju, vodeći računa o licima koja se nalaze pred ostvarivanjem prava na penzionisanje, ali i smanjenju broja lica na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

jajce-samozaposljavanje2

Samozapošljavanje u poljoprivredi i malom biznisu podrazumjeva poticajna sredstva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa za nezaposlene osobe koje imaju osnovne predpostavke za bavljenje istim. Korisnici sredstava obavezuju se da će samostalnu djelatnost obavljati najmanje dvanaest mjeseci i za taj period izvršavati redovne poreske obaveze.

„U ovoj godini pokrenuli smo još jedan projekat. Riječ je o prvom zapošljavanju mladih ljudi. Kriteriji su nešto strožiji, ali su i poticajna sredstva veća i kreću se do 15.000 KM po projektu za koji se unaprijed mora znati što će raditi i koji će posao razvijati, te da li je dugoročno održiv. Javni poziv je završen, a u toku je odabir projekata“ naglasio je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Za poticaj zapošljavanja Općina Jajce u ovoj godini iz Budžeta će izdvojiti gotovo 200.000 KM.

Redakcija