Home » Javna preduzeća u FBiH više neće moći zapošljavati bez javnih konkursa

Javna preduzeća u FBiH više neće moći zapošljavati bez javnih konkursa

Vlada Federacije BiH već na jednoj od dvije naredne sjednice planira usvojiti nove izmjene zakona kojim će se zabraniti svako upošljavanje u državnim institucijama, javnim preduzećima i kompanijama u državnom vlasništvu bez raspisivanja javnog konkursa, potvrđeno je portalu Novi.ba iz izvora u ovoj insituciji, piše novi.ba.

Na ovaj način, vlada premijera Fadila Novalića namjerava obustaviti stranačko, nepotističko, nezakonto i prekomjerno zapošljavanje, te opterećivanje budžeta i poslovanja javnih kompanija.

Uvođenje obaveze raspisivanja konkursa, iako su državne institucije i ranije to bile obavezne putem agencije za državnu službu, i u kompanije u državnom vlasništvu, bi trebalo donijeti pravičnost i red u procese zapošljavanja.

“Vlada želi da svi dobiju jednaku šansu, a da se u firme poput ‘Elektroprivrede’ i ‘BH Telecoma’, gradskog saobraćaja ili rudnika zapošljavaju najbolji kadrovi sa najboljim referencama, a ne da se o tome odlučuje na zatvorenim stranačkim sjelima. Očekujemo da će konkursna procedura za svaku poziciju donijeti upravo to, revolucionarnu promjenu u upravu i javne kompanije”, navodi naš izvor iz Vlade FBiH.

Izmjene zakona će morati proći i Parlament Federacije BiH i to u sklopu širih izmjena Zakona o radu FBiH. Do sada se u mnogim javim kompanijama koje zapošljavaju hiljade radnika, moglo bez konkursa sklapati ugovor o radnom odnosu, što su direktori i uprave nerijetko zloupotrebljavali.

Nekoliko krivičnih postupaka se vodi pred bh. pravosuđem zbog zapošljavanja mimo konkursa, a stotine hiljada nezaposlenih najbolje znaju koliko je teško doći do posla. Mediji su objavljivali ispovijesti mnogi koji su svoje radno mjesto plaćali od pet do 20.000 maraka.

“Vlada FBiH se bavi reformama koje će osigurati efikasnu javnu upravu i bolje poslovanje preduzeća u njenom vlasništvu. A, neka se pravosuđe bavi nezakonitim djelovanjem”, navodi izvor iz vlade.

Očekuje se da će ova mjera biti najjači udarac otrgnutim centrima političke moći koji putem javnim firmi kontroliraju hiljade pozicija ostvarujući tako korist za sebe, a ne za državu i kompanije u kojima rade.

 

zenit.ba