Home » Jedinstven projekat: Bošnjački horovi u Njemačkoj snimaju CD ilahija i kasida

Jedinstven projekat: Bošnjački horovi u Njemačkoj snimaju CD ilahija i kasida

U Njemačkoj je nedavno započet jedinstven projekat izrade prvog zajedničkog CD-a ilahija i kasida Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, što je zasigurno odličan primjer kako se njeguje i čuva naše kulturno nasljeđe.

Prve radionice, u kojima su učestvovali horovi džemata Ulm, Nürnberg i Hidaje iz Münchena, već su upriličene. Projekat ima za cilj afirmaciju ilahije i kaside – bošnjačkog kulturnog i duhovnog nasljeđa, ali i afirmaciju i promociju izvanrednih horskih sastava u okviru bošnjačkih džemata u Njemačkoj, a sve pod pokroviteljstvom Mešihata IZBNj (Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj).

Obzirom na važnost i značaj ovog jedinstvenog projekta, koji će imati veliki utjecaj na omladinske aktivnosti u džematima, Mešihat je organizaciju i realizaciju projekta povjerio prof. dr. Džemaludinu Latiću, Arminu Muzaferiji, hafizu Azizu Aliliju, prof. Latifu Moćeviću…

– Drago mi je da ću dati doprinos ovako velikom, ozbiljnom i plemenitom projektu. U pitanju je očuvanje našeg kulturnog i duhovnog nasljeđa. Odavno je poznato da volim izvoditi ilahije i ovo je moj doprinos njihovom očuvanju. Sretan sam da se ilahije njeguju ne samo u BiH, nego da i naša dijaspora ima svijest i da naša omladina radi na očuvanju i njegovanju ilahija. Naravno, posebno mi je zadovoljstvo da su u projekat uključeni prof. dr. Džemaludin Latić i hafiz Aziz Alili – kaže Armin Muzaferija.

Zanimljivo je da se za horove koji učestvuju u ovom jedinstvenom projektu produciraju nove autorske ilahije, a učesnici imaju priliku prisustvovati i radionicama na kojima se kompozicijama pristupa na stručnom nivou, kako bi cijeli proces realizacije, od komponovanja, produciranja i izvedbe rezultirao najvišim muzičkim standardom. Po okončanju ovog projekta bit će upriličena centralna manifestacija i promocija CD-a ilahija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.