Home » Jupić: Inspektori ne bi trebali biti političari!

Jupić: Inspektori ne bi trebali biti političari!

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u odgovoru na poslaničko pitanje nezavisne zastupnice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) Amre Jupić, koja je pitala da li je vršena kontrola izdatog rješenja o zatvaranju deponije u Zavidovićima, ušla je, po njenom mišljenju, nedopustivo i u sferu politike. Zbog toga je ona najavila će uputiti novo pismo na adresu ove institucije.

Sjednica Skupštine ZDK
Sjednica Skupštine ZDK

-Bilo bi dobro da se vaša poslanica angažuje na obezbjeđenju sredstava za ove namjene iz budžeta vašeg kantona. Očito je to glavni problem za načelnika općine Zavidovići. Razlog više za ovo njeno angažovanje je taj da su nju i načelnika općine birali isti glasači sa željom da rade na istom programu- stoji, između ostalog, u odgovoru koji je potpisao lično Glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor Ibro Kulin.

Zastupnica Jupić, koja je odgovor pročitala svojim kolegama, zastupnicima u SZDK, najavila je preko Stručne službe SZDK novo pismo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

-Doista nisam očekivala diplomatski odgovor od vaše institucije, koja bi trebala biti operisana od diplomatije i politike. Ali, očigledno je da od stručnih organa i institucija nije moguće očekivati da se izdignu izvan dnevnopolitičkih potreba- napisala je između ostalog Jupić.

Ona u svom pismu piše i kako je moguće dobiti okolinsku dozvolu, koju Kulin spominje u odgovoru, ako je deponija zatvorena?!

-Nisam očekivala da se politikom bave inspekcijski organi, da isti brinu o postojanju ili nepostojanju sredstava za postupanje po njihovim rješenjima o zatvaranju deponije- istakla je Jupić, koja se pita i zašto se uopće izdaju neprovodiva rješenja.

Handžić: Daje se novac "aždajama"
Handžić: Daje se novac “aždajama”

Primjedbi na rad inspekcije, ali Kantonalne inspekcije ZDK, imao je i zastupnik Damir Jukić iz HDZ-a. On je istakao kako je u općini iz koje dolazi, Žepču, prošle godine bilo izvršeno 793 inspekcijska pregleda te izdato 131 prekršajnih naloga u vrijednosti od 107.360 KM. Samo su, kaže, veći iznos platili poslodavci u Zenici- 217.330 KM, ali za 514 prekršajnih naloga i 3.117 kontrola.

Naveo je i, po njemu nelogičan primjer, kako je u općini Visoko, u kojoj je izvršeno 2.822 nadzora, a izdato samo 130 prekršajnih naloga te naplaćeno kazni u vrijednosti 55.680 KM… Skoro duplo manje nego u Žepču. Dodao je da neće da vjeruje da je razlog tome nacionalna pripadnost inspektora i žepačkih poslodavaca, pogotovo što, kaže, odlično funkcionišu Vlada i Skupština ZDK.

Zastupniku SBiH Hasanu Handžiću iz Tešnja je zasmetalo zašto su u privremeni Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica ponovo izabrani neki ljudi koji su doprinosili gomilanju dugova, a oni su, kao zastupnici Skupštine ZDK, dali saglasnost za kredit kako bi se sanirali nagomilani dugovi. Poručio je da su novac dali “aždaji” i da više nikada neće glasati za takvu odluku.

-Imao sam rezervu prema nekim članovima UO KBZ-a, ali to je bila kolektivna odluka Vlade ZDK- objasnio je resorni ministar zdravstva ZDK-a Dragoljub Brenjo.

Redakcija