Home » Kakanj je svjestan svoje ponude, ozbiljnije se okreće razvoju turizma

Kakanj je svjestan svoje ponude, ozbiljnije se okreće razvoju turizma

Razvoj turizma: Najstarija džamija u Bosni i Hercegovini, Franjevački samostan, kraljevski grad, jedino skijalište u kantonu, samo su neki od razloga zbog koji se općina Kakanj u svojoj strategiji razvoja za narednih sedam godina ozbiljnije okreće turističkom sektoru.

Kakanj je kao i Zenica odvijek bio radnički grad, okrenut ka rudnicima, a kasnije je otvaranjem termoelektrane i cementare poduzetnička svijest bila usmjerena isključivo prema industriji. Međutim, svjesni usložnjavanja procesa oko energetskog sektora Općina Kakanj traži nove prilike koje vide u turizmu.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je kazao da su pionir, ali jedna od većih lokalnih zajednica, koja daje sredstva za projekte u privredi i poljoprivredi, uglavnom oko milion KM godišnje s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Kako ističe, cilj je jačati i povećati privredne i poljoprivredne subjekte, kako bi građani shvatili da i bez velike industrije ima prostora za razvoj i napredovanje, ili čak i dodatnu zaradu pored poslova koji se već rade.

“U sklopu tog plana, s obzirom da radimo izradu strategije razvoja Općine Kakanj za narednih sedam godina, važan aspekt razvoja je turizam. Našim građanima, ali i građanima BiH je poznato da na području Kraljeve Sutjeske imamo najstariju džamiju na području BiH, da su tu kraljevski dvori, Franjevački samostan i najstarija bosanska kuća i kraljevski grad Bobovac”, kazao je Bjatarević.

Potom se osvrnuo i na sektor seoskog turizma koji je pokazao izvanredne rezultate otvorenjem Malak farme kod Kaknja gdje je zaposleno 80-ak osoba, a korist imaju i proizvođači mlijeka.

“To mora biti prioritet naše turističke ponude, ali postoji i seoski turizam gdje imamo Malak koji zapošljava 80-ak ljudi i otkupljuje svo proizvedeno mlijeko u Općini Kakanj uz cilj da mogu otkupiti još 500.000 litara mlijeka. Mi smo finansirali poticajima otkup oko 800.000 litara mlijeka”, dodaje naš sagovornik.

  Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Općina Kakanj također posjeduje i jedno skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, Ponijere, gdje se u ovoj godini planiraju brojni projekti obogaćivanja ponude kako bi što spremnije dočekali ljeto i zimu.

“Ove godine planiramo uraditi cestovnu infrastrukturu sredstvima Vlade ZDK i ministarstva Arnela Isaka, oborinsku kanalizaciju i vodovod pitke vode. Oko 150.000 KM smo dobili za uređenje eko kuće na Ponijerima, 30.000 KM smo dobili od ministarstva privrede i mi smo izdvojili 35.000 za stadion s plastičnom travom. Planiramo i nabavku novog ski lifta, to je investicija oko 2 miliona KM. Dio finansijske konstrukcije smo završili iz budžeta Kaknja, dio Vlade ZDK, a dio očekujemo s nivoa FBiH. Time bismo povećali turističku ponudu na Ponijerima”, kaže Bajtarević.

Općina Kakanj je započela i usklađivanje grunta i katastra, svjesni da je veliki broj objekata koji nisu legalizovani, i to isključivo da bi olakšakli proces legalizacije svojim građanima koji posjeduju vikendice na Ponijerima. Sredstva prikupljenja od legalizacije bit će usmjerena ka realizaciji infrastrukturnih projekata na Ponijerima.

Bajtarević ističe da im je cilj da svako dijete u osnovnoj školi u Kaknju nauči skijati.

“S obzirom da nemamo bazen i da naša djeca ne mogu naučiti plivati. Odlučili smo se na korak da svako dijete u osnovnoj školi u Kaknju prođe besplatnu školu skijanja. Budžet Kaknja to može podnijeti, mi ćemo platiti odlazak, smještaj i instruktore kako bi svako dijete naučilo skijati”, zaključio je Bajtarević.