Home » Kakanj: Pušten u funkciju sistem video nadzora

Kakanj: Pušten u funkciju sistem video nadzora

U Policijskoj stanici Kakanj danas je upriličena svečanost puštanja u funkciju sistema video nadzora gradske jezgre Kaknja.

Simboličnim paljenjem monitora sistem su u funkciju pustili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i policijski komesar ZDK Semir Šut.

Video nadzorom su pokrivene lokacije na kojima se nalaze škole, saobraćajnice, vjerski objekti i brojni drugi lokaliteti.

Ukupna vrijednost projekta kojeg finansira Općina Kakanj iznosi 238.947,23 KM.

Radi se o visokosofisticiranim kamerama i opremi koja omogućava da se vidi apsolutne sve što se dešava na području nadzora, uz mogućnost vraćanja snimaka, približavanja i drugih opcija koje su potrebne kako bi se izvršila identifikacija osoba ili vozila.

Realizacija ovog projekta se nastavlja tako da će u konačnici video nadzorom biti pokrivene brojne lokacije van gradske jezgre na potezu od Kraljeve Sutjeske do Bilješeva.

„Uvođenje sistema video nadzora je dio općih nastojanja da se u našoj lokalnoj zajednici kvaliteta života podigne na veći stepen. Ovaj projekat je rezultat uvažavanja mišljenja i sugestija građana Kaknja sa kojima se općinske službe kontinuirano konsultiraju putem alata dvosmjerne komunikacije sa ciljem adekvatnog definiranja prioriteta.Video nadzor će poboljšati opću sigurnosnu situaciju u Kaknju sa aspekta sprečavanja krivičnih djela i otkrivanja počinilaca, te će rezultirati povećanjem stepena poštivanja Odluke o komunalnom redu u smislu sprečavanja i sankcionisanja u slučajevima bacanja smeća na javne površine, uništavanja gradskog zelenila i mobilijara i drugih nedozvoljenih radnji koje čini nesavjesni pojedinci.Ovaj projekat znači još jedan korak bliže našoj viziji Kaknja kao malog savremeno i moderno uređenog grada kakve možemo vidjeti u razvijenim evropskim zemljama.Projekat uspostave video nadzora se odnosi i na vangradska područja što govori o našim nastojanjima da se kompletno područje Kaknja što više urbanizira i infrastrukturno ojača”, rekao je načelnik Mandra.

Kakanjlive.com