Home » Kakanjski proizvođači mlijeka ostvarili rekordnu proizvodnju

Kakanjski proizvođači mlijeka ostvarili rekordnu proizvodnju

Ulaganja i intenzivne aktivnosti koje je protekle dvije godina provodila općina Kakanj na bržem razvoju poljoprivredne proizvodnje i stočarastva već daju prve značajne rezultate.

U prvom kvartalu ove godine na području Kaknja zabilježena je značajna proizvodnja mlijeka, kada je otkupljeno 163.411 litara mlijeka.

Za one koji samo redovno kupuju mlijeko u trgovinama ova brojka malo kazuje, ali ako se zna da je prije dvije godine proizvodnja mlijeka na području Kaknja u toku jednog tromjesečja iznosila skromnih 15.000 litara onda se vidi značajan napredak u proizvodnji mlijeka.

U prvom kvartalu prošle godine u Kaknju je otkupljeno 133.525 litara, dok je u posljednjem kvartalu 2014. godine otkupljeno 94.441 litar. Povećana proizvodnja mlijeka u ovoj godini pokazuje i da proizvođači mlijeka imaju interes za proizvodnjom, te da svoje proizvode mogu plasirati na tržište.

“Vrijedan rad kakanjskih poljoprivrednih proizvođača i značajna pomoć koju im pruža Općina Kakanj već pokazuju vrhunske rezultate. Općinski podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za prvi kvartal dobit će 77 proizvođača svježeg kravljeg mlijeka s područja Kaknja”, saopćeno je iz nadležne općinske službe.