Home » Kako će izgledati većina u Gradskom vijeću Zenica?

Kako će izgledati većina u Gradskom vijeću Zenica?

Dok čekaju zvaničnu potvrdu mandata izabranih vijećnika, političke stranke koje će u naredne četiri godine činiti Gradsko vijeće Zenice počinju i pregovore o mogućim koalicijama. U međuvremenu je, zbog neispunjenih političkih ciljeva na prošlim izborima, predsjednik zeničke SDA Ibrahim Šišić podnio ostavku. Uz gubitak načelničke pozicije, ova stranka će imati četiri vijećnička mandata manje nego u prethodne četiri godine.

Kao ni u većini općina u ZDK-u, koalicija SDA-SBB, sa 11 odnosno 4 osvojena mandata, nema prostu većinu u Gradskom vijeću u Zenici, a da li će tražiti nove partnere, kako bi ostali pozicija – u lokalnim centrala ovih stranaka, još se ne izjašnjavaju.

ismet-sarajlic
Ismet Sarajlić

«Naša koalicija su prvenstveno dobri projekti za ovaj grad i mi ćemo sve dobre projekte u ovom gradu podržati. Isto tako ćemo biti i korektiv svemu – i onome što je obećano ili je nerealno obećano ili je obećano, a mi smatramo da nije uredu ili da ne donosi benefit. Imat ćemo svoje mišljenje o tom», kazao je Ismet Sarajlić, predsjednik zeničkog SBB-a.

duvnjak-jasmin
Jasmin Duvnjak

Glasnogovornik SDA ZDK-a Jasmin Duvnjak podsjeća kako eventualni postizborni dogovor tek slijedi i da će se u narednom periodu intenzivirati kontakti s partijama koje su osvojile mandate, kao i da je teško prejudicirati ishod takvih razgovora

eldin-vrace
Eldin Vrače

 

Nova politička stranka u Zenici – Snaga centra, s osvojenih 6 vijećničkih mandata, izborno je iznenadjenje, ali i sve poželjniji partner za koaliranje. U ovoj stranci su otvoreni za razgovore, ali če, kažu, sarađivati samo onim strankama koje su spremne prihvatiti njihov programski dokument koji, uz određeno prilagodjavanje potrebama građana Zenice, korespondira s Reformskom agendom.

«Isto tako ćemo zahtijevati da se jasno odvoji ko je za šta odgovoran. Ukoliko budemo opozicije, pravim paradu nezaposlenih. Ukoliko pozicija, gledmo da napravimo bar 10.000 radnih mjesta», kazao je Eldin Vrače, predsjednik Snage centra.

Simić ualzi u Gradsko vijeće
Mladen Simić

SDP još nije pregovarao o eventualnoj saradnji sa strankama koje će činiti Vijeće, ali iz vrha stranke im je sugerirano da razgovaraju s Demokratskom frontom i Našom strankom. Od ostalih stranaka, najprihvatljivija im je Snaga centra.

«SDP SDP je i u prošlom sazivu je tako djelovao, a u budućnosti će – da podrži pozitivne stvari», poručio je Mladen Simić, predsjednik GO SDP-a BiH Zenica.

Gradsko vijeće Zenice činit će još Demokratska fronta i A-SDA sa po 2 vijećnika, BPS i Naša stranka sa po jednim vijećnikom te jedan predstavnik nacionalnih manjina.

Federalna.ba