Home » Kako izgleda Jablaničko jezero nakon povlačenja vode: Pukotine u zemlji i nasukani čamci

Kako izgleda Jablaničko jezero nakon povlačenja vode: Pukotine u zemlji i nasukani čamci

Nakon jučerašnjih vijesti da se znatna količina vode povukla iz Jablaničkog jezera, fotoreporter portala Klix.ba posjetio je područje i zabilježio u kakvom se stanju nalazi.

Dijelovi zemlje koji su bili prekriveni vodom sada stoje ogoljeni, a splavovi i čamci koji su u ljetnom periodu prevozili posjetioce su nasukani.

Slična situacija kada je jezero skoro nestalo desila se i u februaru 2017. godine, kada su ekolozi upozorili na pomor ribe i uništavanje ekosistema jezera te su predviđali da će za oporavak biti potrebne decenije.

Mještani razloge za povlačenje jezera pronalaze u prirodnim procesima i vremenskim uslovima, a za to krive i preveliku potražnju za električnom energijom.

Jablaničko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na Neretvi, a svjetska organizacija za zaštitu okoliša WWF ga je u 200 najvažnijih eko prostora u svijetu.

  U Policijskoj akademiji FMUP-a promovirana 40. generacija polaznika za čin 'policajac' (VIDEO)

Međutim, povlačenje jezera od prije pet godina ostavilo je značajne posljedice za makrovegetaciju jezera, a čini se da će i nedavno povlačenje izazvati novu ekološku katastrofu.Povlačenjem vode ukazale su se i jezerske pukotine, a ova pojava – iako nije tako rijetka – izazvala je zabrinutost lokalnog stanovništva i stručnjaka za zaštitu prirode.

Opadanje nivoa vode je pojava koja je uobičajena za kraj ljeta, jer se ranijih godina jezero ispuštalo krajem augusta ili 1. septembra, ali ne u ovakvim razmjerama.

Izvor: Klix