Home » Kako postupiti ukoliko zateknete provalnika u kući ili vas presretne razbojnik

Kako postupiti ukoliko zateknete provalnika u kući ili vas presretne razbojnik

Da bi zaštitili imovinu koju su godinama sticali građani BiH ulažu veliki novac u sigurnosne sisteme, pa i u nabavku sredstava za samoodbranu. Ipak, ni ovi načini zaštite svoje sigurnosti kao i imovine često se ne pokažu efikasni.

Šteta koju provalnici mogu napraviti u stanovima i kućama izaziva frustracije i bijes kod građana. Kako je za Fokus.ba istakao uposlenik sigurnosnih organa u BiH, dobro upoznat sa ovim slučajevima, u Kantonu Sarajevo su zabilježeni slučajevi gdje su građani zatekli provalnike u krađi i nanijeli im teške tjelesne povrede, dok je u pojedinim dijelovima BiH zabilježeno i ubistvo provalnika.

Provale se dešavaju skoro svakodnevno u Kantonu Sarajevo, ponajviše u privatnim kućama i vikendicama koje nisu dovoljno zaštićene i u kojima vlasnici ne borave više sati na dan.

Međutim, ukoliko građani zateknu provalnika u svojoj kući, mogu ga savladati i pozvati policiju, ali isto tako mogu snositi posljedice ukoliko mu nanesu teške povrede, odnosno provalnik može podnijeti privatnu tužbu protiv vlasnika kuće i tražiti odštetu. Suština je u nužnoj odbrani, odnosno pravu svakog čovjeka da se brani od napadača, u ovom slučaju provalnika. Ukoliko se nužna odbrana prekorači, građani mogu snositi posljedice.

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS-a ističu da u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svako može zadržati osobu zatečenu na na izvršenju krivičnog djela, i o tome je dužan odmah obavijestiti nadležni policijski organ.

“U skladu sa pomenutim odredbama, propisano je da građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela i da je svako dužan prijaviti izvršenje krivičnog djela. Neprijavljivanje krivičnog djela predstavlja krivično djelo“, navode iz MUP-a KS.

Osim provala u stanove i razbojništva su česta pojava u BiH. Na meti su najčešće banke i velike prodavnice, ali i građani na ulici.

Iz sarajevske policije savjetuju da se razbojnicima koji su naoružani ne pruža otpor, jer oni ne prezaju od tjelesnog napada i ozljeđivanja.

“Ne zaboravite, život vrijedi najviše. Kada to okolnosti dopuste, odmah o napadu obavijestite policiju radi zaštite tragova. Prije dolaska policije ništa ne dirajte“, savjetuju iz MUP-a KS.

Fokus.ba