Home » Kakva je cyber sigurnost građana i kompanija u BiH i kako se možemo zaštititi

Kakva je cyber sigurnost građana i kompanija u BiH i kako se možemo zaštititi

BiH je nažalost s aspekta nivoa zrelosti unutar oblasti cyber sigurnosti na veoma niskom nivou razvoja. Građani i kompanije su poprilično ranjive i često na meti kriminalaca. Zbog toga vam donosimo savjete stručnjaka o digitalnoj zaštiti.

Prema globalnom istraživanju kvaliteta digitalnog blagostanja od 117 analiziranih država, BiH se nalazi na 80. mjestu, dok smo na posljednjoj 38. poziciji ukoliko posmatramo samo evropske države. Najveći pad, u odnosu na prethodni izvještaj, Bosna i Hercegovina bilježi upravo u segmentu cyber sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta.

Ovi podaci, zajedno sa brojnim primjerima cyber napada koje su doživjele različite institucije i privredna društva u Bosni i Hercegovini o kojima ćemo u nastavku govoriti, naprosto zvone na uzbunu. O tipovima napada, načinima na koje se možemo zaštititi, motivima napada i napadačima razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja za digitalnu transformaciju Senadom Džananovićem.

  Vlada FBiH o podršci Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize

On ističe da su oni načini kompromitacije sistema koji su najjednostavniji zapravo i najčešći.

U izvještaju Check Pointa se navodi da su se nažalost 97 posto svih slučajeva u kojima sistemi budu kompromitirani nekim malicioznim kodom u posljednjih 30 dana u BiH dešavali putem maila.

Izvor: Klix