Home » Kamerni simfonijski orkestar Zenica i ove godine koncertom čestitao Novu godinu

Kamerni simfonijski orkestar Zenica i ove godine koncertom čestitao Novu godinu

Kamerni simfonijski orkestar Zenica i ove godine je tradicionalnim 34. novogodišnjim koncertom klasične i popularne muzike građanima Zenice i Bosne i Hercegovine čestitao Novu godinu.

U programu su bili marševi, valceri, polke, a kroz čarobne zvuke muzike publika je kroz zanimljive dosjetke između kompozija putovala od Sarajeva, preko Beča, Kube i Argentine do Hollywooda.

– Kamerni simfonsijksi orkestar Zenica ima najdužu tradiciju novogodišnjih koncerata u BiH. To s ponosom ističemo. Posljednjih nekoliko godina sam gost koncerta, a na poziv našeg legendarnog profesora Ahme Muharemovića i domaćin – vodim koncert sa nekim kratkim dosjetkama o kompozicijma – govori pijanist Bartolomej Stanković.

– S orkestrom sam desetak godina i jako mi je drago. Iz godine u godine imamo sve šarolikiji program. Tu su na repertoaru neke polke, sad smo uveli marševe, ja bih istaknula Sarajevo marš – kaže dirigentica Amna Husejnagić.

– Meni je izuzetna čast sjediti sa profesorima koji su mi predavali i onda kada vidite i đake koje ste vi izveli – to je nešto neprocjenjivo – istakla je i dirigentica Tanisa Cikotić.

Bh. kompozitor Armen Škobalj, koji je nedavno objavio album „1.000 roses“, i prethodnih godina je sarađivao s Kamernim simfonijskim orkestrom, pisao je aranžmane i komponovao. Ovaj put i u ulozi soliste predstavio se sa 3 nove kompozicije.

Posebno iznenađenje za publiku bilo je učešće mješovitog hora „Art sonare“ sastavljenog od prosvjetnih radnika Zenica.

– Za godinu dana uspjeli smo da postignemo otprilike takav rezultat da nas pozove Kamerni simfonijski orkestar na svoj koncert – navodi Said Jusić, dirigent mješovitog hora Art sonore.

Izvođenjem najljepših kompozicija muzičkih klasika Kamerni simfonijski orkestar je ispratio Staru i na najljepši način poželio sretnu Novu godinu.

Izvor: federalna.ba