Home » Kantonalna sanitarna inspekcija sprovela pojačane nadzore u školama u ZDK-u

Kantonalna sanitarna inspekcija sprovela pojačane nadzore u školama u ZDK-u

Kantonalna sanitarna inspekcija je u mjesecu septembru 2022. godine, osim redovnih aktivnosti, prioritetno provodila aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora u osnovnim i srednjim školama na području Kantona, školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta u navedenim objektima i zaštite zdravlja učenika.

Tom prilikom izvršeno je:

– 11 inspekcijskih nadzora u školskim kuhinjama i objektima u blizini škola, koji uslužuju i prometuju hranu, prilikom kojih su nepravilnosti utvrđene kod 8 subjekata nadzora, zbog čega je doneseno 8 rješenja o otklanjanju nedostataka i izdata 2 prekršajna naloga;

– 8 inspekcijskih nadzora u školama, prilikom kojih su kod 5 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti, koje se odnose na neobavljanje obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, zbog čega je doneseno 5 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Ovim putem podsjećamo odgojno-obrazovne ustanove na zakonsku obavezu provođenja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Kantonalna sanitarna inspekcija će u narednom periodu nastaviti sa provođenjem aktivnosti inspekcijskog nadzora u školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, te predškolskim ustanovama – vrtićima, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK