Home » Kantonalnu porezni ured Zenica: Reagovanje na medijski istup Gradske uprave Zenica

Kantonalnu porezni ured Zenica: Reagovanje na medijski istup Gradske uprave Zenica

Povodom medijskih istupa Gradske uprave Zenica o naplati komunalnih taksi reagovali su iz Kantonalnog poreznog ureda Zenica. Reagovanje, koje je proslijeđeno u Gradsku upravu i koje imamo u posjedu, objavljujemo u cjelosti:

“Dana 11.07.2018. godine, a nakon dostavljene informacije Porezne ispostave Zenica o razrezu komunalne takse, u medijima ste objavili saopćenje da će Grad Zenica od igara na srećunaplatiti za 2018. godinu 3.676.442,66KM. U cilju istinitog i korektnog informisanja javnosti, ukazujemo na sljedeće:

Informaciji KPU Zenica prethodilo je obraćanje gradonačelnika Grada Zenica, Fuada Kasumovića, podneskom od 04.07.2018. godine. Nakon optužbi gradonačelnika Kasumovića o navodnim opstrukcijama KPU Zenica o razrezu komunalne takse za kladionice za 2018. godinu, Porezna ispostava Zenica je dostavila odgovor u kojem je informisala gradonačelnika Kasumovića da je izvršila razrez komunalne takse u iznosu 3.676.442,66KM. Nakon što je Gradska uprava dobila odgovor uslijedila je informacija za medije kojom se ponovo netačno informiše javnost.

Naime, sam razrez komunalne takse u skladu sa važećim propisima ne znači automatski i njenu naplatu, jer žalbe na rješenja komunalne takse odlažu njenu naplatu sve dok ista ne postanu konačna, tj. dok drugostepeni organ ne riješi žalbu i ne potvrdi razrez.

Naime, kao što smo i prošle godine informisali javnost,kladionice nisu platile nijednu marku komunalne takse za 2017. godinu i takvo stanje je i danas. Izjavljene su žalbe koje odlažu izvršenje u skladu sa članom 76. Zakona o poreznoj upravi FBiH. Identična stvar se ponavlja i kod taksi za 2018.godinu, tj. izjavljeni su prigovori na obavijesti. Ovo znači da kladionice ni u 2018. nisu platile taksu. To je jasno iz dostavljene informacije!

Naime, Porezna uprava Federacije BiH, odnosno Kantonalni porezni ured Zenica je isključivo nadležan da vrši naplatu javnih prihoda, pa između ostalog i komunalne takse. Postupak naplate se vrši nakon što rješenja postanu konačna i izvršna. Grad Zenica nema nadležnosti u naplati komunalne takse.

Kantonalni porezni ured Zenica će uvijek demantovati neistinite i tendenciozne navode u cilju istinitog i pravovremenog informisanja javnosti. Gradonačelniku Fuadu Kasumoviću preporučujemo da se bavi poslovima iz domena nadležnosti Grada Zenica, a ne da prisvaja tuđe razultate i neistinito obavještava javnost što mu je postala praksa.” – navedeno je u reagovanju kojeg potpisuje v.d.rukovodioca Kantonalnog poreznog ureda Zenica.

Direktno.ba