Home » Kapaciteti bolnice u Zenici smanjeni za 45 posto, danas testiranje 25 osoba

Kapaciteti bolnice u Zenici smanjeni za 45 posto, danas testiranje 25 osoba

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona danas je potvrdio informacije s KCUS-om o broju novih zaraženih koronavirusom dodavši da se ne radi o novim klasterima.
Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da je na današnjem kriznom štabu analizirana situacija u kantonu gdje je zaraženo ukupno 26 osoba.

“Imamo tri novopotvrđena slučaja, broj će rasti, ali to nas nije iznenadilo. Ušli smo u drugu fazu brže nego što smo očekivali i spremno smo odgovorili zadatku. Mogu reći da građani ZDK ne rebaju biti u strahu da će izostati pružanje zdravstvene pomoći. Prilagođavamo kapacitete, razmišljamo i o 3. i 4. fazi i ako dođemo do njih, bit ćemo spremni”, izjavio je Jupić te dodao:

“Jedan zaraženi pacijent je povezan s Centrom za srce u Tuzli, a ovi su iz poznatog žarišta. Broj osoba pozitivnih na koronavirus u ZDK je 26, a sada idemo u radikalnije testiranje, broj ne mogu dati, ali sve osobe koje su trebale biti testirane su testirane. Nema testiranja iz straha i jer neko misli da treba biti testiran, najveća opasnost je lažno negativan test”.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da su kapaciteti osoblja u bolnici smanjeni za 45 posto, ali da će angažovati dodatni kadar.
“Zaštita svih uposlenika bolnice je na prvom mjestu i moramo voditi računa da infekcija ne uđe u ustanovu. Zdravsteveno stanje ljekara u izolaciji je dobro, pratimo njihovo stanje. Već smo testirali jednu pacijenticu koja je bila u kontaktu s pacijentom s koronarne i ona je negativna. Danas ćemo testirati 20-ak pacijenata s Pulmologije, tri zdravstevena radnika i tri pacijenta koji trebaju ići na dodatnu dijagnostiku u Sarajevo”, kazao je Skomorac.

Načelnik Odjela infektologije KBZ Ednan Drljević je kazao da manje općine kao što su Kakanj, Visoko i Tešanj imaju veoma opremljene ustanove i da oni štite bolnicu.
Pojasnio je da 88 posto osoba u izolaciji ima temperaturu, dok ostali imaju druge simptome.

“Ovo su ljudi koji su bolesni, a imaju blage simptome. Svaki može preći u najteži slučaj i završiti smrtno. Pratimo stanje i imaju sve, od stacionara do bolnice gdje imaju kiseoničku podršku i respiratore”, kazao je Drljević te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Prije pet dana smo ušli u drugu fazu, a posljednja je Bergamo, u koju, nadamo se, nećemo doći. Brana će popustiti kad-tad, ali nadamo se da će zdravstvo to izdržati. Neće biti eksplozije, to ne želimo i to je naša nada. Naša procjena je da će ovo trajati još najmanje dva mjeseca”.

U Općoj bolnici u Tešnju izolovani su zaraženi pacijenti, kao i njihovi kontakti, a očekuju se rezultati testova za dva vozača i četiri medicinske sestre koje su također u izolaciji.

Klix.ba