Home » Kasim Trnka imenovan za zamjenika predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Kasim Trnka imenovan za zamjenika predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) donijela je, na redovnoj sjednici, odluku o imenovanju emeritusa prof.dr. Kasima Trnke na poziciju zamjenika predsjednika te nevladine organizacije.

– Zamjenik pomaže u radu predsjedniku te, u slučajevima njegove spriječenosti i odsutnosti, predstavlja VKBI u javnosti i pred trećim licima izuzev predstavljanja i zastupanja u pravnom prometu – navode iz VKBI.

Emeritus prof. dr. Kasim Trnka član je Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca više od dvadeset godina i predsjedavajući Savjeta VKBI za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja. Jedan je od najiskusnijih i najuvaženijih bh. profesora iz oblastu ustavnog prava.

Angažovan je u izvođenju naučno-nastavnog procesa na postdiplomskim i doktorskim studijima na pravnim fakultetima u BiH i u zemljama regije.

Objavio je mnogo naučnih i stručnih radova iz oblasti ustavnog prava i političkih nauka. Član je Odbora za pravne nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Kasim Trnka bio je i član ekspretnog tima državne delegacije RBiH u ratnom periodu, u tom svojstvu učestvovavo je u važnim mirovnim pregovorima kao pravni stručnjak.

Obavljao je funkciju člana i predsjednika Ustavnog suda RBiH, ministra pravde RBiH, bh. ambasadora u R Hrvatskoj, kao i poslove savjetnika u Predsjedništvu BiH za ustavna pitanja i politički sistem. Za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH izabran je marta 2002. godine, te u dva mandata za potpredsjednika toga suda.