Home » Kasumović: Ako ne budemo vlast u ZDK, napuštamo koaliciju i na višim nivoima

Kasumović: Ako ne budemo vlast u ZDK, napuštamo koaliciju i na višim nivoima

Ako u narednom periodu ne bude participirala u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad će napustiti koaliciju i vlast i na višim nivoima u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH – izjavio je gradonačelnik Zenice i predsjednik te stranke Fuad Kasumović.

Posljednjih dana u tom kantonu odvijaju se politički procesi te pregovori oko prekompozicije Vlade ZDK, na čijem je čelu kadar BHI-KF Amra Mehmedić, a poziciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK obavlja Vinko Marić.

Kasumović tvrdi da niko, osim Alena Kapkovića, nije napustio tu stranku te da imaju četiri zastupnika u Skupštini ZDK. Navodi kako je sastanak koordinacije stranaka većine “rađen u tajnosti i po nalogu Kantonalnog SDP-a ZDK-a”.

-Niko od zastupnika BHI nije napustio BHI, osim što je Alen Kapković rekao da će biti nezavisan i podržavati većinu. Niko, do ovog momenta, nije otišao. Svi su oni članovi BHI – kazao je Kasumović, koji smatra spinovanjem da će se zastupnici njegove stranke priključiti nekim drugim strankama.

Predsjedništvo stranke će, najavio je, isključiti svakoga ko ne bude poštovao odluke Predsjedništva.

-U bilo kakvoj varijanti preslagivanja, Predsjedništvo BHI-a će sjesti i donijeti odluku. Vjerovatno ćemo se povući sa svih nivoa. Časno je biti u opoziciji, nego da budete s nekim za koga smatrate da je kriminalna organizacija. Mi to ne želimo – kazao je Kasumović.

BHI-KF na proteklim Općim izborima u BiH osvojila je pet mandata za Skupštinu ZDK te po jedan mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (Kenan Uzunović) i Zastupničkom domu Parlamenta BiH (Aida Baručija).