Home » KBZ ostaje bez zgrade Stacionara u Zenici, u roku od 5 dana moraju iseliti

KBZ ostaje bez zgrade Stacionara u Zenici, u roku od 5 dana moraju iseliti

Društvo sa ograničenom odgovornošću Željezara “Zenica” u stečaju je u petak, 9. decembra, uputilo obavijest Kantonalnoj bolnici Zenica, odnosno Zavodu za medicinu rada i sportsku Medicinu Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je zatraženo da se isele iz zgrade Stacionara, odnosno da ista bude oslobođena od lica i stvari u roku od 5 dana, saznaje radio Zenit.

Stečajni upravnik Željezare “Zenica” u stečaju Mirza Jarić je potpisnik ove obavijesti u kojem ističe da Zavod za medicinu rada i sportsku Medicinu Zeničko-dobojskog kantona izbjegava obavezu zaključivanja ugovora o zakupu koji je dogovoren 1. oktobra 2022. godine, a koji je dogovoren na zajedničkom sastanku održanom u Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Također, u posjedu smo dokumenta koji je Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona uputilo JU Kantonalnoj bolnici Zenica, Upravnom odboru JU Kantonalne bolnice Zenica, JU Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK i Upravnom odboru JU Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK, a u kojem se obavještavaju da će Ministarstvo zdravstva pripremiti informaciju Vladi Kantona, kojom će informisati Vladu u vezi sa problemom zakupa zgrade Stacionara u Zenici.

Kako saznaje radio Zenit, Ministarstvo zdravstva ZDK je 14.10. i 15.11.2022. godine održalo sastanak sa direktorima i predsjednicima Upravnih odbora JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona na kojem je razmatrano pitanje zakupa poslovnog prostora koji navedene zdravstvene ustanove bez pravnog osnova koriste za obavljanje zdravstvene zaštite, a čiji je vlasnik Željezara “Zenica” Zenica.

Ministar zdravstva Adnan Jupić je na sastanku koji je održan 15.11.2022. godine iznio stav da Ministarstvo zdravstva neće raspravljati pitanje Sporazuma koji je Željezara “Zenica” u stečaju ponudila zdravstvenim ustanovama iz razloga što je to pitanje u nadležnosti direktora i upravnih odbora zdravstvenih ustanova, ali je istakao da pitanje zakupa poslovnog prostora ne trpi odlaganje. Na navedenom sastanku prisustvovao je i stečajni upravnik Mirza Jarić i stručni saradnik stečajnog upravnika Safet Berbić, a koji su istakli da je potrebno što hitnije zaključiti ugovor o zakupu iz razloga što Željezara, kao vlasnik prostora, već trpi štetne posljedice zbog nezaključenog ugovora i što na tome u skladu sa propisima, insistira i stečajni sudija.

Već tada, 15.11. su upozorili da ukoliko Ugovor o zakupu ne bude potpisan u roku od 15 dana da će biti prinuđeni pokrenuti izvršni postupak iseljenja navedenih zdravstvenih ustanova iz objekta koji sada nezakonito koriste.

U četvrtak, 8. decembra, stečajni upravnik Mirza Jarić je obavijestio ministra Jupića da navedene zdravstvene ustanove nisu postupile u skladu sa zaključkom, odnosno potpisale Ugovor o zakupu. Dan kasnije, već 9. decembra Jarić je uputio Obavijest navedenim zdravstvenim ustanovama da imaju rok od 5 dana da napuste zgradu Stacionara, saznaje radio Zenit.

Šta će biti sa pacijentima, uslugama koje se pružaju u Stacionaru, kao i da li će Kantonalna bolnica Zenica ispoštovati ovaj rok od 5 dana, za sada nije poznato.

Izvor: zenit.ba