Home » Kelavić: Imat ćemo i podatke o opravdanosti Sajma zapošljavanja ZDK

Kelavić: Imat ćemo i podatke o opravdanosti Sajma zapošljavanja ZDK

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (JUSZZDK), u partnerstvu s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvoom rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK-a, organizirala je danas Šesti sajam zapošljavanja ZDK, na kojem je 54 poslodavca predstavilo svoje potrebe za radnim mjestima. Najveći broj je građevinskih i malih preduzeća.

Nezaposleni se upoznavaju s poslodavcima
Nezaposleni se upoznavaju s poslodavcima

-Potražnja je za novim zaposlenicima jako velika. Povratne informacije o broju zaposlenih na sajmu ne možemo imati danas- imat ćemo ih tek za mjesec ili dva. Proteklih se godina nije vodila evidencija o broju zaposlenih tokom ranijih sajmova, jer poslodavci nisu slali povratne informacije.

Kelavić: Smanjit ćemo broj nezaposlenih
Kelavić: Smanjit ćemo broj nezaposlenih

Sada smo ih zamolili da nam proslijede povratne informacije, da vidimo kolika je opravdanost ovog što radimo. Pa i ekonomska. Da vidimo je li to učinkovito ili ne- kaže novi direktor JUSZZDK Marinko Kelavić, koji dodaje da je krajem marta u evidenciji bilo 69.260 osoba. Sada će ih, ističe Kelavić, sigurno biti manje, jer u realizaciju idu programi zapošljavanja Vlade FBiH i Federalnog zavoda zapošljavanja.

U roku od mjesec dana, najavio je Kelavić, trebao bi biti raspisan i novi Program zapošljavanja u poljoprivredi, za koji će Ministarstvo poljoprivrede FBiH i Federalni zavod za zapošljavanje izdvojiti između tri i četiri miliona KM.

-Ko se prije prijavi, dok se novi ne utroše, do tada će poziv i trajati. Naša je zadaća da napravimo dobru promociju, što ćemo uraditi u svim općinama u anšem ZDK-u. Kao što smo to uradili i za ove programe, po Uredbi Vlade FBiH- ističe Kelavić.

On dodaje i da nije potpuno okončan ni prošlogodišnji Program zapošljavanja u poljoprivredi, ali da oni u SZZDK očekuju da će imati između 70 i 80 do sada nezaposlenih osoba, koji će otvoriti vlastite biznise kroz samozapošljavanje u poljoprivredi. A da je poljoprivreda velika razvojna šansa i ZDK-a, potvrdio je u svom govoru na Sajmu i direktor Poljoprivredene zadruge „Poljorad“ iz Željeznog Polja Suvad Hadžić.

Podrška i Vlade ZDK
Podrška i Vlade ZDK

-Prije 2001. godine, nije bilo zaposlenih u Željeznom Polju, a sada oko 95 odsto porodica ima plantažu nekog jagodičastog voća- istakao je Hadžić, koji je pozvao nadležne, prije svih Vladu ZDK-a, a koja je uzgoj jagodičastog voća, prije svega maline, proglasila strateškim projektom, da u godinama kada cijena maline neće, kao proteklih godina, biti tako povoljna, da podrže održivost proizvodnje.

-Da ne padne motivacija za tom proizvodnjom… Da nam i dragi Bog da lijepo vrijeme i dobru godinu pa da postignemo i ove godine dobru cijenu na svjetskom tržištu za našu malinu- završio je Hadžić.
Posjetiocima Sajma, kojih je samo izvan Zenice, iz ostalih općina ZDK-a bilo preko 500, koji su došli u organizaciji lokalnih biroa rada, prezentirani su i primjeri uspješnih pojedinaca, uspješne lokalne zajednice, općine Tešanj…

Redakcija