Home » Kemal Baysak posjetio ZDK: Turski privrednici su zainteresovani za ulaganja u BiH

Kemal Baysak posjetio ZDK: Turski privrednici su zainteresovani za ulaganja u BiH

Počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak danas je u pratnji dvojice privrednika iz Turske posjetio Vladu Zeničko-dobojskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Privrednici Yucel Fidanci i Nazmi Yigenli, koji su stigli u delegaciji sa Baysakom, bave se stočarstvom i proizvodnjom ukrasnog cvijeća.

Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, kazao je kako se raduje nastavku saradnje sa privrednicima iz Turske.

IMG_2608

„Primarni cilj moje današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu jeste da dođem i zahvalim se na tituli koja mi je uručena, tituli počasnog građanina ovog kantona, a doveo sam dvojicu privrednika iz Republike Turske, obojica imaju bosansko porijeklo. Jedan od njih je gospodin Yucel, koji živi u općini Odemis koja pripada Izmirskoj regiji, te se bavi stočarstvom i okušao se i u sektoru građevinarstva. Došao je da vidi kakve su mogućnosti da svoja ulaganja i iskustva prenese u Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče gospodina Nazmija, on se bavi proizvodnjom ukrasnog cvijeća i drveća koje se koristi za ukrašavanje pejzaža i parkova te autoputeva. Došao je također da vidi kakve su mogućnosti da se počne baviti uzgojem na području Bosne i Hercegovine kako bi iz Bosne i Hercegovine mogao dalje da izvozi“, dodao je Baysak.

Rekao je kako skoro svakodnevno u počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Izmiru dolaze privrednici i biznismeni koji se raspituju o mogućnostima investiranja u BiH.

Baysak je dodao kako je zajedno sa dvojicom privrednika posjetio Ziraat banku i Agenciju za strane investicije (FIPA) gdje su razgovarali o mogućnostima kreditiranja i ulaganja u BiH.

AA