Home » Kenan Uzunović: Reakcija na saopštenje SDA Zenica

Kenan Uzunović: Reakcija na saopštenje SDA Zenica

Kenan Uzunović, jedna od osoba koja je navedena u Saopćenju SDA reagovao je, a njegovo reagiranje prenosimo:

Kao osoba koja je rođena u Zenici 1993. godine i koja je cijeli svoj život stanovnik Zenice ne mogu da se ne osvrnem na saopštenje Stranke demokratske akcije Zenica pod nazivom “Katastrofalan učinak gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića: Od ukupno 37 obećanja niti jedno nije u cjelosti realizirano” gdje sam lično, kao Kenan Uzunović etiketiran kao osoba koja radi “na propagandi KF-a kao njegov lažni profil” čime se uoči izborne kampanje pokušava staviti “meta” na leđa kako meni, tako i drugim navedenim osobama u saopštenju.

Najprije ću se osvrnuti na ono o čemu nekako po prirodi svoga posla znam, na sport. Slažem se dijelom konstatacije da se sredstva za sport i kulturu dodjeljuju putem komisije. Mnogima je do dolaska Fuada Kasumovića na mjesto gradonačelnika Grada Zenice “transparentnost” bila misaona imenica, pa je i raspodjela sredstava za sport provođena na način da su sredstva svim sportskim kolektivima bila dodjeljena samo ukoliko je na čelu kluba poslušnik i kadar SDA.

Uvidom u statuse klubova u 2016. godini zatečene su opustošene klupske kase svih sportskih kolektiva , a malo kome nije poznato da odgovornost za takvu situaciju snosi SDA sa svojim kadrovima.

Gospodo, sport se ne rješava na način da se kupuju titule i rezultati, sport se rješava sistemski, stvaranjem uslova za razvoj od najmlađih selekcija, što je svih klubovima omogućeno, od besplatnih treninga i utakmica na terenima Gradske arene i Kamberovića polja, čime se vi sigurno niste mogli pohvaliti.

Ne čudi me što je zenička SDA u zabludi, čudi me što i dalje ne žele da vide kakve su probleme gradu prouzrokovali. Ali to nije moj lični problem, to je izričito njihov problem koji će, siguran sam, na izborima 15. novembra građani Zenice prepoznati i kazniti ih, baš kako su to već jednom uradili 2016. godine.

A sada ću se osvrnuti na ostale klevete iz saopštenja jer se osjećam društveno odgovornim kao neko ko je stao uz riječi gradonačelnika Zenice još 2016. godine. Vjerujem da nikada niste prežalili gubitak pozicije gradonačelnika Grada Zenice, kao što niste prežalili ukidanje finansiranja za političke stranke iz budžeta Grada Zenica s obzirom na to da ste tim putem navikli da izvlačite velika novčana sredstva iz budžeta, a sada ste svedeni na 15 KM za sve parlamentarne grupe na godišnjem nivou.

Građani Zenice i danas se pitaju zbog čega ste kao stranka koja je u Zeničko-dobojskom kantonu zauzela poziciju premijera u dva navrata ispitivali ustavnost odluka o komunalnim taksama kojima ste spriječili isto ono “oporezivanje” koje navodite kao neispunjeno obećanje. Znam da vas kao stranku najviše boli činjenica što nemate priliku imenovati poslušnike na direktorska mjesta u Javnim preduzećima, u nadzorne odbore, kao i to da vaše poslušnike možete uhljebiti u ista ta preduzeća koja ste, godinama unazad pretrpali uposlenicima među kojima nije bilo radnika, a koji su sada prisiljeni raditi kako bi zaradili sebi plaću, što mora biti praksa!

Boli i to što Zenica od 2016. godine ima doček nove godine na otvorenom, kao i to što je grad u stanju ugostiti sve posjetioce “Summer fest”-a kojim se svaki stanovnik Zenice ponosi. Grad nikada nije bio bogatiji sa dječijim i sportskim igralištima, jer građani Zenice ne zaslužuju da čekaju donacije od raznih stranih organizacija, nego Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom finansira izgradnju svih igrališta.

Raduje me činjenica koju mogu iznijeti kada je u pitanju putna infranstruktura, a to je da je svako selo u Babinskom i Nemilskom slivu povezano asfaltom, na čemu su svi stanovnici neizmjerno zahvalni Gradskoj upravi na čelu sa Gradonačelnikom, a u to ćete se uvjeriti 15. novembra. Prihvatio bih svaku kritiku u vezi zapošljavanja svih ljudi navedenih u saopštenju, ali tek onog trenutka kada vi kao stranka koja je unazadila Zenicu sa zaduženjima za kantonalne projekte i raznoraznim “talovima”, navedete koliko ste poslušnika zaposlili u Gradsku upravu, Javna preduzeća, kako gradska, tako i kantonalna, Kantonalnu bolnicu i sva ministarstva kojima ste upravljali u prethodnim godinama. Žao mi je što tako moram reći, brojni su napustili ovaj grad dok ste zapošljavali i peto koljeno svoje familije.

Mojim brojnim sugrađanima i meni mnogo bit će ljepše živjeti u gradu gdje je pitanje grijanja riješeno zahvaljujući saradnji sa kompanijom ArcelorMittal, jer se više zimi nećemo smrzavati zbog zastarjelih kotlova. Siguran sam da će mi biti ljepše proći obnovljenom Starom čaršijom kada se steknu uslovi da se obnovi, a to je onog trenutka kada se odluke koje će to omogućiti budu mogle donositi bez SDA, jer ste u više navrata odbijali kako regulacione planove koji bi Zenicu učinili ljepšom, pa i “otvaranje” Stare čaršije za saobraćaj.
Sve navedeno za šta ste odgovorni građani će prepoznati i kazniti na izborima 15. novembra, a onda možda prepoznate sve svoje učinjene greške i opstrukcije koje ste u ove četiri godine činili misleći da ćete se istima moći hvaliti u izbornoj kampanji.

I prema svjetskim, a i prema vjerskim pravilima, nije časno graditi svoj uspjeh na lažima. Nadam se da će SDA ozbiljnije pristupiti kampanji i za svoje tvrdnje imati dokaze, a ne paušalne izjave i imaginacije uske interesne grupe.

FOTO: Grad Zenica