Home » Klub SDA će tražiti poništenje sporne odluke Vlade FBiH o raspodjeli novca!

Klub SDA će tražiti poništenje sporne odluke Vlade FBiH o raspodjeli novca!

Nakon burnih reakcija na jučerašnju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca iz federalnog budžeta FBiH, namijenjenog kantonima, općinama i gradovima, Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkog domu Parlamenta FBiH tražit će poništenje navedene odluke, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ova informacija potvrđena je našem portalu od izvora u vrhu te stranke.

Podsjetimo, Vlada je jučer donijela odluku o raspodjeli 9,8 miliona KM kantonima, te 11,2 miliona KM općinama i gradovima kao pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

Primjetne su bile brojne nelogičnosti u raspodjeli budžeskih sredstava, a oštro su reagirali čelni ljudi Kaknja i Visokog. Negodovanja se čuju i u Bosanskoj krajini, Tuzli…

Uz ostalo iz spiskova koje su javno podijelili neki općinski načelnici, vidi se da, na primjer, Novi Travnik treba dobiti 1,2 miliona KM, a Tešanj i Visoko 30.000 i 50.000 KM.

Po toj odluci Bihać bi dobio 234.000 KM, a Kupres 700.000 KM. S druge strane, Kakanj ne bi dobio ništa!? Isto tako, Bugojno u kojem živi više od 35.000 stanovnika i centar je gorenjevrbaske regije treba dobiti 50.000, kao Dobretići s jedva 5.000 ljudi!

Oštru reakciju uputio je danas i Denis Zvizdić, član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH i potpredsjednik SDA. Opće dobro, naveo je Zvidić, mora biti iznad etničkog, lokalnog ili partijskog interesa…

Kako saznajemo, pojedine kolege iz same SDA oštro su prigovorili Novaliću zbog ovakve odluke nazivajući je nelogičnom, nekorektnom, pa i bezobraznom, ali nisu htjeli istupati u javnosti. Nezadovoljstvo je i veće jer mnogi s navedenom odlukom nisu uopće bili upoznati prije njezinog objavljivanja u medijima.

Pokušali smo dobiti informaciju više od predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH osmana Ćatića, ali on danas nije dogovarao na naše pozive i poruke.

Radiosarajevo.ba