Home » Ko je i što je (i gdje je) danas Nokia?

Ko je i što je (i gdje je) danas Nokia?

Posljednjih dana ponovno se – kroz medijske napise – reinkarniraju Nokia mobiteli. Najavljeno je, naime, kako će do kraja godine biti predstavljena tri ili četiri smartfona i tableta s Android OS-om koja će nositi (nekoć) glasovito ime – Nokia. Štoviše, spomenutim telefonima navode se i prilično impresivne specifikacije – dostojne nekadašnje veličine ove tržišne marke – dok je istovremeno objavljeno i kako će čitavim projektom rukovoditi bivši CEO Rovia, još jedne globalno uspjele finske kompanije, one koja stoji iza mobilno-gamerskog megahit-evergreena Angry Birds.

 

Nije šala, dakle, Nokia se ozbiljno misli vratiti na tržište mobitela!
U vremenima kada i najrespektiraniji igrači iz te nemilosrdne arene gube konce pred sve teže dohvatljivom dominacijom Samsunga i Applea, kao i pred nevjerojatno agresivnom najezdom kineskih mobitela koji su istovremeno sve jeftiniji i sve bolji, čini se suludim vraćati se u bitku izgubljenu u kudikamo ugodnijim i manje napasnim okolnostima.

Ako se k tome uzme u obzir da je Microsoft nakon – pokazalo se tek naknadno – najbesmislenije akvizicije u povijesti industrije konzumne elektronike najprije umirovio ime Nokia, a potom i čitavu akviziciju otpisao kao poslovni promašaj, logično je upitati se tko je i što je danas ta Nokia? Tko stoji iza tog tržišnog imena? Hoće li najavljeni Nokia mobiteli doista biti potomci onih nekadašnjih čuvenih Nokia, pristigli s manufakturnih traka istoimenog finskog telekomunikacijskog giganta ili je riječ o nekakvim drugim uređajima koji će samo koristiti proslavljeno tržišno ime?
Odgovor je negdje između – ni vrit ni mimo.
Iza novih najavljenih nabrijanih modela Nokia s Android OS-om stoji finska kompanija HMD Global koja je kupila poslovanje s mobitelima od Microsoft Mobilea u svibnju ove godine. Microsoft Mobile je, praktički, onaj dio kompanije kojeg je Microsoft otpisao kad je želio odrezati karcinom kojeg je navukao akvizicijom poslovanja s mobitelima od originalne finske Nokije. Ostatak Microsoft Mobilea – dakle onaj dio kojeg nije kupio HMD Global, a koji uključuje i tvornice – Microsoft je prodao FIH Mobileu, tvrtki-kćeri tajvanskog Foxconna. HMD Global je nakon toga potpisao licencni ugovor s originalnom finskom Nokijom za korištenje brenda „Nokia“, te s FIH Mobilem za proizvodnju nadolazećih Nokia mobitela.

 

Vlasnik HMD Globala je, pak, jedan investicijski fond kojem su, pak, vlasnici nekadašnji glavešine iz Nokije. Sama tvrtka Nokia, stara sada preko 150 godina, i dalje je u telekomunikacijskom sektoru, ali joj mobiteli ni izbliza nisu core business.
Reći ćete – pa ovo onda neće biti prave Nokije, već nekakvi kinesko-tajvanski mobiteli na koje će Finci predvođeni nekadašnjim šefom kompanije koja stoji iza Angry Birdsa naprosto lijepiti prepoznatljiv logić „Nokia“. To ipak nije posve točno, jer u licencnom ugovoru između HMD Globala i prave Nokije stoji kako će ekipa iz te prave Nokije nadgledati razvojno-proizvodne procese nadolazećih Nokia mobitela, pazeći da udovoljavaju izrazito visokim standardima na koje su korisnici nekadašnjih proslavljenih Nokia navikli. Štoviše, prava Nokia ima pravo veta na razvoj i proizvodnju svakog proizvoda HMD Globala, ako im se tako jednog jutra ćefne…
Da zaključimo – Microsoft s nadolazećim Nokia mobitelima nema ništa. Finska, prava Nokia donekle da, ali ne baš onoliko koliko bi rijetki preostali fanovi tog brenda željeli. Čemu sve to? Jahati na brendu koji je u potpunosti izumro s tržišta čini mi se ekvivalentnim podgrijavanju u potpunosti ohlađenih krumpira – bit će jednako lošeg okusa sve i da su bili najbolji na svijetu kada su bili svježi.

bug.hr

Tags